Personenauto's steeds langer, breder en zwaarder
Personenauto’s zijn de afgelopen tien jaar gemiddeld 94 kilo, 8,1 procent, zwaarder geworden. Dit komt deels doordat er elk jaar meer auto’s met een accu bijkomen, die zijn relatief zwaar. Ook zijn nieuwere auto’s gemiddeld steeds langer en breder. Dit meldt het CBS op basis van cijfers over het motorvoertuigenpark.
Een Nederlandse personenauto had begin 2025 een gemiddeld gewicht van 1 254 kilogram. Dat is 94 kilo meer dan auto’s begin 2015 gemiddeld wogen. Auto’s op naam van een rechtspersoon (zakelijke eigenaar) wogen gemiddeld 1 517 kilo, gemiddeld 300 kilo meer dan auto’s van particulieren.
Nieuwe auto’s gemiddeld zwaarder dan oudere auto’s
Als er alleen wordt gekeken naar de nieuwste bouwjaren is de gewichtstoename nog duidelijker zichtbaar. Het gemiddelde gewicht van een auto met bouwjaar 2024 is 1 554 kilo, terwijl auto’s met bouwjaar 2016 gemiddeld 1 224 kilo wegen. Dit is 26,9 procent meer.
Steeds meer relatief zware auto’s met een accu
Dat het gemiddeld gewicht van nieuwe personenauto’s steeds hoger wordt, komt voor een deel door het toenemende aandeel elektrische en plug-in hybride auto’s. Deze stekkerauto’s zijn, mede door hun accu, gemiddeld zwaarder dan benzineauto’s. Bij auto’s met bouwjaar 2024 weegt een stekkerauto gemiddeld 1 875 kilo en een benzineauto gemiddeld 1 217 kilo.
Hoewel nieuwe stekkerauto’s gemiddeld zwaarder zijn dan stekkerauto’s die een paar jaar oud zijn (auto’s uit 2024 zijn 4,9 procent zwaarder dan auto’s uit 2016), stijgt het gemiddelde gewicht van alle auto’s vooral doordat er steeds meer stekkerauto’s bij komen. Van alle auto’s uit 2016 is 4,4 procent een stekkerauto, terwijl dat aandeel voor auto’s uit 2024 49,0 procent is.
Personenauto’s steeds groter
Personenauto’s worden niet alleen steeds zwaarder, maar ook steeds langer en breder. Auto’s uit 2024 zijn gemiddeld 5,0 procent langer dan auto’s uit 2016. Auto’s uit 2024 zijn gemiddeld 441 centimeter lang, terwijl auto’s uit 2016 gemiddeld 420 centimeter lang zijn.
Auto’s uit 2024 zijn gemiddeld 6 centimeter breder dan auto’s uit 2016. Nieuwe auto’s zijn gemiddeld 182 centimeter breed, terwijl auto’s uit 2016 gemiddeld 176 centimeter breed zijn. Dit is 3,6 procent meer.
Zware personenauto’s rijden meer kilometers
In 2024 werd een kwart van de gereden kilometers afgelegd met een auto zwaarder dan 1 500 kilo. In 2018 was dit nog 15 procent. Deze toename komt gedeeltelijk doordat er steeds meer auto’s in deze zware gewichtsklasse zijn. Daarnaast worden er met zware auto’s gemiddeld meer kilometers gereden dan met lichtere auto’s. Een auto van maximaal 850 kilo reed in 2024 gemiddeld 8,7 duizend kilometer per jaar, terwijl een auto van meer dan 1 500 kilo gemiddeld 15,9 duizend kilometer reed.

Personenauto's (@Pixabay)
Er zijn legio grote lelijke bakken te verzinnen die wel relevant zijn voor dit bericht. De cybertruck is namelijk niet toegestaan op de Nederlandse wegen.
In Mekka
Dat is pas leuk
Meer gewicht op auto dus meer verbruikte. Maar ook duurdere belasting (hogere schaal). Dat wil je juist niet toch!
Voor de milieu, zouden auto juist lichtere moeten.
Ik snap alleen niet helemaal hoe het kan. De intelligentie doet namelijk het omgekeerde bij dat volk dus dat zou toch volume technisch gezien moeten compenseren? '^^
SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren!
RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
Langer = been- en bagageruimte
Breder = veiligheid
Veiligheidsvoorschriften, milieu eisen, verplichte Euro Ncap Sterren en natuurlijk de druk om elektrisch te gaan rijden komen van de overheid en maken auto's zwaarder en groter.
https://topgear.nl/autoni(...)ormaat-niet-gewicht/
Het gaat over het gemiddelde gewicht. En dat stijgt door electrische autos.
Die kunnen niet rijden zonder accu, snap je?
Compensatie. Fabrikanten mogen nog maar een deel van hun auto's uitrusten met verbrandingsmotoren. Verkopen ze te weinig EV's, dan moeten ze een soort punten kopen bij fabrikanten die meer dan het minimum aan EV's hebben verkocht.
Hoe zwaarder de EV hoe meer het oplevert. Het is een gekke wereld. Een goed deel van de winst van Tesla komt van concurrenten die te weinig EV's hebben verkocht.
Tegen de 20% was het dacht ik in 2023.
Als ik bij mij thuis kijk wegen de 60kWh accu's (LiFePo4) net geen 400kg.
Dat is meer dan een moderne motor, brandstoftank, versnellingsbak enz enz. Maar ook weer niet zoveel meer.
Nogsteeds een van de fijnst rijdende auto's had ook een van de lekkerste motoren. De pug 406 met een 3.0 V6 woog 1500 kg. 200 daarvan was/is de motor. Laten we zeggen dat 350kg de hele bups aan aandrijving is.
Ik zie niet in hoe we 25 jaar later geen EV kunnen maken die veel minder dan 1500kg weegt (waar je comfortable met zijn 4en in kan met bagage en 400 km kan rijden zonder bijladen).
Van het weekeinde nog 1200km gereden in een 2,2 ton zware nieuwe Volvo.
Fabrieksopgave 1 op 80+km.
In de praktijk 1 op 13 als de accu na 20 km leeg was en ik op een vlakke weg 80 reed. 1 op 8 continu 130. Hoe kan dit, vraag ik me dan af. Waarom is er een markt voor dit soort afgrijselijke specificaties. Het was een leen auto om 7 mensen te transporteren, en de koffers paste geeneens in de auto. Onze oude Pajero is groter én zuiniger. Hoe dan.
We doen zo druk over het klimaat. Maar kiezen voor Statussymbolen denk ik.
Maar het gewicht van de motoren zelf, is belachelijk gedaald. Dat begon al 20 jaar geleden door geen ijzeren blokken meer te maken (met wat nare andere bijwerkingen).
En met het downsizen heeft een Renault busje tegenwoordig een piepklein 1.6 dieseltje die 150pk op de wielen zet, en nog vrij betrouwbaar is ook. Dat soort vermogens waren bijna niet denkbaar in een bus 25 jaar geleden, toen de motoren nog niet in de neus pasten, maar je er onhandig op zat als bestuurder.
Maar goed, er zullen er ook zat zijn die wel gewoon netjes er in rijden (en vooral parkeren). Maar zoals met alles... de goeden lijden onder de kwaden. Ik weet van mezelf, dat als ik ooit de kans krijg om in zo'n bak te rijden, dat ik me wel degelijk overal netjes aan hou...
Wellicht dat ik ook ooit een RAM, Tundra of F-150 Raptor kan en zal rijden... het liefst zelfs een Jeep Wrangler (wel de Sahara of de Rubicon), maar die zijn nog een stuk duurder.
De proleten van vroeger rijden nu in een Polo.
foto
Ik snap het niet.
En dan vieren we met zijn allen kerst, en zie ik er 3 bij mijn vader op de oprit staan. JFC, deze mensen zijn niet rijk, maar betalen zich vrijwillig scheel bij de pomp. Alsof we zijn gestopt met roken, maar nog niet weten dat je ook leuke dingen kan doen met dat geld dat over blijft.
Als we geen bagage mee hoeven, rijden we in een piep klein Japannertje met zijn 4en. Willen we wel veel mee, dan nemen we de (L1H1) bus. Maar zelfs die is zuiniger dan vele SUV's.
Oa, omdat de relatief smalle banden op 4 bar horen.
Het verschil is dat we niet in Nederland wonen. Dus kost het geen fluit om een auto te hebben die geen km maakt. Dus hebben we er nu 4.
Maar ik zou nooit met de 4x4 voor niets ergens heen rijden als de japanner er ook is bijvoorbeeld. Die rijdt verreweg de meeste km.
Wij, puur vanwege het comfort op de lange afstand. Nee, dat is slechts enkele keren (5) per jaar, maar dat comfort en de veiligheid vinden we het helemaal waard. Hybride model, dat is prima voor de korte ritten nabij (zonnepanelen thuis). Op die lange ritten (1300 km enkele reis) kunnen we in comfort doorrijden op benzine.
The person most likely stopping you, is you.
Vroeger was auto al ruim en lichter.
Tegenwoordig zitten vol met troep in auto.
foto
En los daarvan zijn het gewoon aso bakken die minimaal 2 of meer parkeerplaatsen nodig hebben en gewoon niet gemaakt zijn voor de Nederlandse wegen.
Behalve eentje met een buitenlands kenteken op de weg in Nederland. Tot ie iemand dood rijdt en dan mag hij nogmaals uitleggen hoe stoer het was om met zo'n ding rond te rijden.
In Mekka
Dat is pas leuk
En dus Renault 1.6 diesel vlieg de koppakking rond om je oren .
En halen geen 500.000 klm.
Terwijl mijn ouwe Opel Vivaro 2l 16v diesel na 450.000 klm de turbo heeft begeven (originele 1e Turbo)
Maar goed dat is een Japanse Mitsubishi blok en geen franse troep
Een Volkswagen transporter is goedkoop en mega groot, maar niet echt mooi of comfortabel.
Tsja, wij hebben een Passat, we zijn beiden lang en de oudste wordt dat ook. En gaan er weekendjes mee weg en op vakantie, die 600l kofferbak wordt goed gebruikt. 4,8m lang foto
Eigenlijk is ideaal een auto met lange wielbasis (beenruimte), goede ergonomische stoelen en goed stil binnen. Wat hoger ivm EV. Op veel opties zoals dakraam kan prima bespaard worden. ACC/limiter is wel een must, maar dat is echt niet duur of zwaar om in te bouwen.
Maar degene die een Tiguan koopt, dat vind ik ingewikkeld. Net zoveel plek en een hoger verbruik met een slechtere wegligging voor een hogere prijs.
Net als dat je nu ook niet meer rond fietst met een ratelding in je spaken. Het klinkt stoer voor een uurtje, maar dan wordt je toch wijzer en besef je je dat je vooral harder aan het trappen bent.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken