Politici beschuldigd van misleiding omtrent sluiten Duitse kerncentrales

Volgens een journalistiek onderzoek zouden medewerkers van twee Duitse ministeries van de partij Die Grünen kritiek op de plannen voor de uitfasering van kernenergie achtergehouden hebben. Deze bewering heeft tot ophef geleid in Duitsland. Het Ministerie van Economische Zaken ontkent de bewering echter.

Het artikel van het politieke tijdschrift 'Cicero' stelt dat hooggeplaatste medewerkers van de minister van Economische Zaken Robert Habeck en de minister van Milieu Steffi Lemke (beide van Die Grüne) de zorgen over een snelle nucleaire uitfasering achter hebben gehouden. Dit speelde in de tijd van grote zorgen over de leveringszekerheid van energie, doordat de levering van Russisch gas in gevaar kwam bij de inval in Oekraïne door het Russische leger.

In zijn berichtgeving verwijst het tijdschrift naar de interne correspondentie van beide ministeries. Een journalist van 'Cicero' had via de rechtbank vrijgave afgedwongen van geheime documenten door het ministerie van Economische Zaken. Medewerkers betoogden in een concept notitie van 3 maart 2022 dat onder bepaalde omstandigheden een beperkte verlenging van de levensduur van de resterende Duitse kerncentrales tot het volgende voorjaar niet onveilig was en zinvol zou kunnen zijn. Zij adviseerden om deze mogelijkheid verder te onderzoeken. De betrokken partij was echter groot voorstander van spoedige sluiting.

Het ministerie zegt dat het sinds het uitbreken van de Russische oorlog tegen Oekraïne in februari 2022 herhaaldelijk de vraag heeft beantwoord of en in welke mate verlenging van de levensduur van de drie Duitse kerncentrales die toen nog operationeel waren de energiezekerheid vergrootten. "Deze beoordeling was altijd open en transparant."