Amerikaanse Senaat akkoord met hulp aan Oekraïne, Israël en Taiwan

Het Amerikaanse Congres heeft een hulppakket ter waarde van miljarden voor Oekraïne goedgekeurd. Het pakket, dat ook steun voor Israël en Taiwan omvat, kreeg brede steun in de Senaat. De Amerikaanse president Biden moet het wetsvoorstel nu ondertekenen, waarna de eerste wapens aan Oekraïne worden geleverd.

In het weekend had het Huis van Afgevaardigden de buitenlandse hulp na maanden van dwarsliggen eindelijk goedgekeurd. De handtekening van president Biden is nu nodig om de hulp in werking te laten treden. Biden heeft aangekondigd snel te zullen tekenen.

Volgens de Amerikaanse regering zal de levering van wapens en uitrusting aan Oekraïne deze week beginnen. In totaal wordt er 61 miljard dollar uitgetrokken voor Kyiv. In totaal omvat het pakket een omvang van 95 miljard dollar.

De Oekraïense president Zelenskyy bedankte de Senaat na de beslissing. Deze stemming versterkt volgens Zelenskyy de rol van Amerika als baken van democratie en pionier van de vrije wereld.

BNR-correspondent Chris Colijn benadrukt dat het pakket dringend nodig is gezien de situatie op het slagveld. "De Russen zetten hun offensief keihard voort en zijn van plan om in de komende twee maanden een groot offensief te starten."

"De Oekraïners hebben erg lang moeten wachten en veel moeite moeten doen om dit pakket te verkrijgen," aldus Colijn vanuit Oekraïne. Volgens persbureau Reuters willen de Amerikanen onder andere geavanceerde raketten voor de luchtverdediging naar Oekraïne te sturen via dit pakket. Daarnaast zal er snel munitie voor op het slagveld, zoals antitankmunitie en artilleriemunitie naar Oekraïne worden gestuurd. Volgens Colijn gaan de Russen momenteel keihard door en staat er ook een groot offensief gepland in de komende twee maanden. Daar bereidt Oekraïne zich op voor.