Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger (100) overleden
Henry Kissinger, een voormalig Amerikaans minister, vooraanstaand diplomaat en ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede, is op de leeftijd van 100 jaar overleden. Dit werd aangekondigd door zijn bedrijf, Kissinger Associates Inc.
Henry Kissinger - of Heinz Alfred Kissinger zoals zijn oorspronkelijk naam was - werd op 27 mei 1923 geboren als zoon van Louis, een Joodse leraar op een middelbare school, en Paula Kissinger in de Beierse stad Fürth. In 1938, toen Kissinger 15 was, emigreerde hij met zijn ouders naar de Verenigde Staten (New York) om aan de Jodenvervolging door de nazi's te ontsnappen.
Onmiddellijk nadat Kissinger in 1943 Amerikaans staatsburger was geworden, onderbrak hij zijn studie accountancy en nam hij dienst in het leger. Na de oorlog voltooide Kissinger aan Harvard een studie politieke wetenschappen en begon hij spoedig te doceren aan diezelfde universiteit.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam Kissinger in contact met Nelson Rockefeller, de vooruitstrevende Republikeinse gouverneur van New York. Rockefeller had herhaaldelijk geprobeerd om president te worden, maar zonder succes. Kissinger werd zijn belangrijkste adviseur op het gebied van buitenlands beleid.
Rockefeller bracht nadat Nixon de verkiezingen van 1968 had gewonnen, de twee mannen met elkaar in contact. Daarop bood Nixon de positie van Nationale Veiligheidsadviseur aan Kissinger aan. Hierdoor kreeg Kissinger een kantoor in het Witte Huis.
Tijdens zijn ambtstermijn als Nationaal Veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken onder de Amerikaanse president Richard M. Nixon escaleerde de Vietnamoorlog. In de jaren die volgden eiste het conflict het leven van nog eens 100.000 Vietnamezen en meer dan 25.000 Amerikaanse soldaten. De naburige en neutrale natie Cambodja werd ook gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen in strijd met het internationaal recht. Kissinger onderhandelde uiteindelijk in geheime gesprekken met de Noord-Vietnamese leider Lê Đức Thọ over het einde van de Vietnamoorlog. Beide mannen kregen in 1973 de Nobelprijs voor de Vrede (een eer die Kissinger accepteerde maar Lê Đức Thọ weigerde).
Met betrekking tot China werd Kissinger gezien als een bruggenbouwer en een pionier van toenadering tussen Washington en Peking. Toen in 1973 de Yom Kippoer-oorlog uitbrak met de Egyptische en Syrische aanval op Israël, nam Kissinger opnieuw de rol van bemiddelaar op zich en bracht hij een staakt-het-vuren tot stand.
Kissinger was ook getuige van de staatsgreep van het Chileense leger tegen president Salvador Allende, gesteund door de CIA met medeweten van de minister van Buitenlandse Zaken. Kissinger werd ook bekritiseerd omdat hij de Indonesische invasie van Oost-Timor goedkeurde, terwijl deze in strijd was met het internationaal recht.
Hoewel hij de regering in 1977 verliet, was Henry Kissinger een van de belangrijkste adviseurs van president Ronald Reagan en president George W. Bush.
Kissinger bleef een veelgevraagd spreker en adviseur, zelfs op zijn gevorderde leeftijd. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak waarschuwde Kissinger voor een breuk in het trans-Atlantische partnerschap. Hij deed dit zonder het standpunt van zijn gekozen thuis, de VS, op te geven.
"Dit gaat niet over unilateralisme versus multilateralisme, maar eerder over het vermogen om een gemeenschappelijke zaak te herkennen," zei hij. "Als dat bestaat, ontstaat er nooit multilateralisme. Een sterk Europa is zeker in ons belang."
Kissinger bleef actief tot het einde en bleef zijn gedachten publiceren over debatten over buitenlands beleid en de toekomst van kunstmatige intelligentie. Hij verscheen virtueel op het World Economic Forum in Davos dit jaar en steunde het verzoek van Oekraïne om lid te worden van de NAVO, hij kwam terug op zijn eerdere standpunt dat het land neutraal moest blijven.
In 2007 kreeg documentairemaker Stephan Lamby de kans om Henry Kissinger te ondervragen over zijn politieke leven en daden. Het resultaat was een buitengewoon gesprek over macht en moraal. De zorgvuldig onderzochte film hoort ook de mening van vele vooraanstaande hedendaagse getuigen, waaronder George W. Bush, Alexander Haig, James R. Schlesinger, Helmut Schmidt, Norman Mailer en Carl Bernstein. De film maakt gebruik van privé Super 8 opnamen en geheime afgeluisterde gesprekken vanuit de Oval Office die een ongewoon inzicht geven in het Witte Huis van de jaren 1970. De geheimen van supermacht Amerika, bomaanslagen, CIA-operaties, undercover missies om te infiltreren in vijandelijke regeringen, het afluisteren van werknemers - allemaal in een nieuw licht geplaatst door de herinneringen van een man in het centrum van de macht: Henry Kissinger.
Maar ja, allemaal "indirect" en zelf nooit de trekker over gehaald, dus een 'top gozer'.
Wat was het... 500% meer drone aanvallen en dat gecombineerd met een versoepeling van de 'rules of engagement' waardoor zelfs bruiloften als legitieme doelen werden gezien?
Trump heeft ook bloed aan zijn handen. Misschien minder dan een Nixon of een Kissinger.
Maar als je denkt dat Trump schone handen heeft dan moet je dat maar eens goed gaan nakijken....
Of denk je serieus van niet?
Hij kon 'nee' zeggen maar daar zaten natuurlijk consequenties aan.
En Nederland is altijd braaf dus Rutte heeft in de achterkamertjes gewoon 'ja' gezegd ook al werden de F-16s ingezet voor het bombarderen van burgerdoelen.
En misschien is dat dan zo iets wat over 50 jaar boven tafel komt als Rutte zijn laatste adem uitblaast. 'Toevallig'.
Toch?
En de oorlog waar we wél moesten staan (Joegoslavië oorlog) werden we door de Amerikanen in de steek gelaten met destructieve gevolgen.
* brokjespoes vindt het weliswaar leuk gezegd, maar snapt niet helemaal waaróm HK dit zei.(Problemen met de roomservice wellicht? - bp)
* brokjespoes schuift voorzichtig een fris vel typeschors (extra dun, was in de bonus!) in de machine (is nog een 100% origineel model met echte hardhouten toetsen & "type bars" (de letterhamertjes die tegen het strakgespannen Pelikasaurus inktvispootlint slaan om zodoende letters op de schors achter te laten) en zet de vuurvliegjes iets hoger. Allen jammer dat ik de enige hier ben die kan lezen.
uit: Mijn Leven in de Oertijd van B.J. Poes (pseudonym)
Want wie bepaald welke "oorlog" en wie die begint rechtvaardig is?
Nu ook met de oorlog in Oekraïne, de NAVO en USA beschuldigen Rusland van starten van oorlog om agressie en het "verdedigen" van legitiem Russisch grondgebied (De Dombas regio).
Ik keur de oorlog niet goed, en het beste is om in gesprek te blijven met elkaar. Maar de NAVO en USA zijn in deze ook niet zonder blaam. Want de NAVO is maar aan het uitbreiden richting het oosten, Rusland dus. En terecht dat die zich in bepaalde mate bedreigd voelen.
Dan hebben ze het recht om zichzelf te verdedigen. Maar omdat dit Rusland betreft is het een oorlogsmisdaad. Maar als het de USA was geweest in een vergelijkbare situatie dan was het allemaal geen probleem geweest.
En dit is nu precies de reden dat ik me overal neutraal in opstel als het om buitenlandsbeleid gaat.
Net als Taiwan, China noemt het een afvallige regio, en de NAVO en USA die erkennen Taiwan als een soeverein land. Maar wie bepaald wat nu de "waarheid" is in deze. De waarheid word bepaald door de landen die er de meeste belangen bij hebben.
Dan praten we nog niet eens over wat hij in Syrië heeft veroorzaakt met zijn domme beslissing.
Trump is alleen beter in liegen dan zijn voorgaande buitenlandbepalers. En is next-level gladder dan teflon-Rutte. En jij trapt er gewoon in, als een naïef klein kind die naar een volwassene luistert in het geloof dat volwassenen het beter weten.
Je zou hem ook als redder van de beschaving kunnen zien.
Ongeacht of ie goed of fout was, het was wel iemand die decennia achtereen relevant wist te blijven en daar zie je er inmiddels maar weinig meer van.
Een van de beste tekstschrijvers uit de moderne tijd is niet meer
Alhoewel 65 voor hem eigenlijk heel knap is
Wat wel gewoon goed is van hem, is het zoner spijt kunnen kiezen tot het minste van 2 kwaden, met de belangen van zijn land voorop.
Vele anderen willen die keuzes maar niet maken en hopen dat het zichzelf oplost. Daardoor etteren vele zaken, ook de globale uitdagingen, maar voort en worden steeds erger (huisvesting, klimaat, Oekraine, Taiwan, Sudan, Ethiopië).
Of je dat nu wel of niet leuk vindt, doet er verder niet toe.
Peace Love
2c Ondertiteling activeren als deze beschikbaar is. Druk nogmaals op C om de ondertiteling te verbergen.
3. Ambient modern
#freecatalunya
- Marcus Aurelius
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken