Vier op de tien sterrenrestaurants serveert foie gras
Bij 43 procent van de Nederlandse sterrenrestaurants staat nog foie gras op de kaart, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De productie van deze vervette eenden- of ganzenlever is zeer dieronvriendelijk en in Nederland verboden. De dierenwelzijnsorganisatie roept de sterrenrestaurants op om foie gras nog vóór de feestdagen van het menu te schrappen.
Wakker Dier onderzocht de menukaarten van de 125 sterrenrestaurants in Nederland en trof daar in 54 gevallen foie gras aan. Dit product is vooral populair tijdens de feestdagen en staat ook wel op de kaart als ‘ganzenlever’ of ‘eendenlever’. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Deze restaurants staan bekend om hun hoge kwaliteit. Maar dit vreselijke product is verre van sterwaardig.”
Een ellendig bestaan
Een foie gras-lever is zes tot tien keer zo zwaar als normaal. Hiervoor ondergaan eenden en ganzen dagelijks dwangvoeding; een zeer pijnlijke en stressvolle praktijk die bovendien kan leiden tot een geperforeerde slokdarm. Ook worden de dieren vaak dagenlang in kleine draadgazen kooien gehouden, waarbij ze regelmatig gebroken vleugels oplopen.
Productieverbod
Vanwege dit dierenleed is de productie van foie gras in Nederland verboden. Maar we importeren het nog wel. En consumeren jaarlijks tienduizenden kilo’s, vooral in restaurants. Hilhorst: “Het is van de zotte dat je in Nederland geen foie gras mag produceren, maar het wel doodleuk als delicatesse op de kaart kunt zetten.”
Ganzenleverbord
Wakker Dier schrijft deze week de sterrenrestaurants aan die nog foie gras op het menu hebben staan. De restaurants ontvangen ook het nieuwe spel Ganzenleverbord. Dit bordspel is gebaseerd op het oudhollandse Ganzenbord en geeft een inkijkje in het leven van een foie gras-gans. Hilhorst: “Dierenleed is geen spelletje. Maar we willen hiermee de sterrenchefs overtuigen om deze feestdagen iets anders op het menu te zetten.”
Jarenlange campagne
Wakker Dier voert al langer campagne tegen foie gras. Mede hierdoor stopten supermarkten, groothandels en veel restaurants al met de verkoop. De dierenwelzijnsorganisatie heeft de overheid ook herhaaldelijk opgeroepen tot een importverbod maar hieraan is geen gehoor gegeven.
Belerend vingertje en hun eigen denken en wil opleggen aan anderen.
Vindt een baan en doe eens iets goeds voor de mensheid ipv het gekanker.
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
Mischien dat ik straks nog even een extra stukje ga halen in de horeca-groothandel. MJAM!
Dierenleed is natuurlijk niet fijn, maar foie gras is gewoon zo immens lekker!!!
[ Bericht gewijzigd door Deepcage op donderdag 30 november 2023 @ 08:40 ]
Beter is om het publiek te informeren, de uitbaters te informeren.
En dan houdt het echt op. Mensen hebben het recht zelf te beslissen.
Als de markt het niet wilt, houdt het ook vanzelf op.
Maar als iedereen het wel wilt, ondanks je traantjes die je laat voor deze diertjes, heb je gewoon pech. En doe jij voor jezelf wat het beste is, andere mensen doen dat ook voor zichzelf.
[ Bericht gewijzigd door oppiedoppie op donderdag 30 november 2023 @ 12:39 ]
En dit soort gekanker op dierenmishandeling, want dat is het, is meer dan terecht! Goed dat het aangepakt wordt.
En ja, ik vind foie gras ook heerlijk.
En als bonus maakt het weer heel veel mensjes boos die overal belerende vingertjes in zien
Om dat te vieren gaat er vanavond een extra stukje vleesvervanger in de pan
Dat je hier plezier uit haalt is wel sneu.
Hier heb je alleen jezelf mee. Maar eet smakelijk
Prima als mensen het eten, dat is namelijk niet verboden. Maar men moet het dan ook prima vinden dat ik je dan een lul vind. Zelfde met bont(kraagjes).
Het feit dat je een mening hebt betekent niet dat deze ergens op gebaseerd is.
In Mekka
Dat is pas leuk
Hebben ze ook meteen getest welke de beste en de slechtste serveert?
Overigens wordt niet alle foie gras op deze manier geproduceerd, nadeel is alleen dat het dan 3x zo veel kost...
Ik heb het toevallig twee jaar geleden eens gehad in Frankrijk en ik vond het erg lekker. En nu hoef ik het ook niet meer om bekende redenen..het is afgestreept...
Helemaal niets mis mee.
Maar waarom, altijd weer dezelfde soort mensen en groepen die iedereen persé hun wil op willen leggen? Snappen ze zelf niet dat de gemiddelde mens hier zwaar de pest over in krijgt? Dat gezanik altijd! Laat mensen alsjeblieft af en toe een pleziertje hebben.
Vanwege dit dierenleed is de productie van foie gras in Nederland verboden. Maar we importeren het nog wel.
Dus of Foie Gras INDERDAAD geproduceerd wordt met veel dierenmishandeling, weet ik niet. Wakker dier is geen bruikbare informatie bron.
Waar is onze gezonde verstand gebleven, alles gaat voor de rijkere elite en omzet.
Dan maar een kleiner stukje ganzenlever op je bord......
Ik zou de restaurants die dit flikken per direct sluiten als ze hun menu niet aanpassen, met alle kennis wat we nu hebben hoeven deze praktijken echt niet meer. Mensen die nog zo'n achterlijk stukje vlees willen gaan maar naar het buitenland of neem een lekker stukje wild vlees..... die beesten zijn in ieder geval niet mishandeld met dwangvoeding...
Maar er zijn genoeg filmpjes en websites te vinden buiten Wakker Dier, mocht het je oprecht interesseren. Google is je vriend hier.
ok hoppa, nu weet je het en ik hoop ook dat het je enigszins deert.
(al heb ik daar niet al te veel vertrouwen in)
foto
foto
Dat wordt vanavond weer een extra stuk vlees in de pan
Vermoeiend, mensen die vinden dat je dieren mag martelen voor je eigen genot.
Men doet net alsof gavache zielig is, terwijl het doorslikken van grote stukken en dus grote hoeveelheden voedsel niets meer dan natuur is voor een gans. Ganzen kunnen hun keel open zetten en een hele karper door slikken.
Bij de juiste producent komen de ganzen juist aangewaggeld wanneer het tijd is om eten.
Maar liever associeert men foie gras met de beunhazen, die net als in iedere industrie keihard aangepakt moeten worden.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken