Drie kwart volwassenen maakt zich zorgen om klimaatverandering
Van de Nederlanders van 18 jaar of ouder maakt 76 procent zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Steeds meer droge zomers en overstromingen baren mensen de grootste zorgen over de ontwikkelingen in Nederland door klimaatverandering. Tegelijkertijd maakt 58 procent van de volwassenen zich zorgen over de kosten van het klimaatbeleid door de overheid. Dit meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen, dat in 2023 in het teken stond van klimaatverandering en energietransitie.
34 procent van de volwassenen maakt zich veel zorgen over de klimaatverandering voor toekomstige generaties (31 procent in 2020), 41 procent maakt zich hierover enige zorgen. Vrouwen maken zich vaker veel zorgen dan mannen (38 tegen 31 procent), en ouderen vaker dan jongeren (43 procent van de 75-plussers tegen 30 procent van de 18- tot 25-jarigen).
Meeste zorgen over droge zomers en overstromingen
Mensen maken zich de meeste zorgen over meer droge zomers (76 procent) en meer overstromingen in Nederland (71 procent). Ook is rond de 60 procent van de volwassenen bezorgd over het uitsterven van dier- en plantensoorten, meer zware regen- en hagelbuien, meer hete zomers en het ontstaan van een kleiner woongebied door de stijging van de zeespiegel.
Voor minder dan helft volwassenen gaat klimaatbeleid niet ver genoeg
44 procent van de volwassenen vindt dat het klimaatbeleid van de overheid niet ver genoeg gaat. Een kleiner deel (23 procent) vindt dat het wel ver genoeg gaat. De meesten, 55 procent, vinden de aandacht voor klimaatverandering niet overdreven, 22 procent vindt van wel.
33 procent van de volwassenen vindt dat Nederland alleen een streng klimaatbeleid moet voeren als grotere landen, zoals China en de Verenigde Staten, dit ook doen. Een groter deel, 45 procent, is het daarmee oneens.
Zorgen over kosten klimaatbeleid
Een ruime meerderheid van de volwassenen (82 procent) vindt het belangrijk dat de overheid zich met klimaatbeleid bezighoudt. Maar ook maakt 58 procent zich zorgen over de kosten hiervan (50 procent in 2020). Vooral mannen, mensen die ten hoogste een diploma op vmbo of mbo niveau 1 hebben, en personen uit huishoudens met een lagere welvaart maken zich hier naar verhouding veel zorgen over.
Grote bedrijven, industrie en luchtvaart doen te weinig volgens drie kwart 18-plussers
73 procent van de mensen vindt dat grote bedrijven, de industrie en de luchtvaart te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. 66 procent is van mening dat landen buiten de Europese Unie te weinig hieraan doen. Ongeveer de helft vindt dit van de landelijke overheid (51 procent), burgers (48 procent), en van de Europese Unie (46 procent). Van boeren wordt het vaakst gevonden dat ze genoeg bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan (38 procent), 6 procent vindt dat boeren te veel bijdragen.
Kan me niet voorstellen dat veel volwassenen zich hiermee bezig houden, die hebben hun hele leven al doemscenario's gehoord die maar nooit uitkwamen.
Maak me wel zorgen om de overheid die maar miljarden blijft wegsluizen en niemand kan vertellen wat er met dat geld bereikt is qua klimaatbeinvloeding.
de mening die ik hoor en voel is dat er wel op gelet moet worden, maar het zijn zeker geen zorgen.
but proof me wrong
F*ck CBS, op Fok posten de echte wetenschappers
zoals alle snowflakes denken alles te weten en altijd gelijk te hebben.
ben pas 55 jaren oud dus zure regen en ozongaten heb ik al overleeft.
Als het echt waar was wat men beweert, waarom is het nodig om te misleiden, liegen of overdrijven?
ik vind het asociale media die bepaalde gedachtengoed voorrang gevenen proberen te sturen naar hun idee.
https://twitter.com/NLRebellion/status/1729438660099977634
Maar ik vind dat (net als veel andere dingen) het een globaal probleem is waar ons kikkerlandje wel iets aan kan bijdragen maar lang niet zoveel als landen met regenwouden of grote bosgebieden die alsmaar kleiner worden of de groot vervuilers.
Stop het kappen van bosgebieden en bescherm die gebieden. Eventueel met een (globale) militaire macht.
Stop de groot vervuilers (en als Nederland staan we niet eens in de top 10).
En zelfs binnen Nederland gewoon deadlines plaatsen op verduurzaming. Tata Steel moet 25% uitstoot reductie hebben in 2 jaar, 50% ik 5 jaar en 80% in 10 jaar of Nederland verlaten. Dat soort dingen.
Maar goed ik vrees dat we al rijkelijk te laat zijn.
Zo'n 200 jaar geleden kwamen de ijsschotsen van de Noordpool London binnen drijven. In London Noord staat nog een momunent daar van.
Veel van die mensen vinden ook dat "de rijken en de bedrijven" de kosten maar moeten dragen.
Globaal gezien zijn wij in West Europa "de rijken", zelfs de armste 5% kun je daar globaal gezien nog toe rekenen.
Draag je kleding af en koop tweedehands. Gebruik je elektronica totdat die echt dood is ipv iedere 2 jaar een nieuwe telefoon.
Die 75% van de mensen kunnen hun leven zo inrichten dat ze een positieve impact kunnen maken.
Dat weigert echter vrijwel iedereen, want het is allemaal toch wel makkelijk en fijn.
En dat is dus het hele probleem de destructie van ecosystemen.
Houdt t me bezig 24/7? Totaal niet
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
[ Bericht gewijzigd door pantoffeldiertje op dinsdag 28 november 2023 @ 20:11 ]
Maar ja dat kost tijd en geld en is niet makkelijk.
Dat zie je ook in Nederland, exoten worden aangeplant want dealtjes, plantsoendienst hebben 0 kennis van zaken in het onderhoud en dus gaat men er maar met de botte bijl in.
Diversiteit van bossen en parken neemt gestaag af door gemakzucht, gierigheid, hebzucht en onkunde.
En dan staat men te leuren met wetenschap voor de bühne maar voor het beleid wordt het genegeerd.
Ook aan bedrijven niet
Ik maak nergens meer druk over, schiet je toch geen zak mee op.
Ik geloof er geen snars van....
Dweilen met de kraan open.
Uw portie indoctrinatie vanuit overheidswege is weer binnen
het volk alvast wat inmasseren voor te nemen pijnlijke maatregelen
Klimaat: Is grillig, al millennia.
Alle groene prietpraat is holle retoriek, van de politiek, en van het bedrijfsleven nog meer.
Absurd dat er nog steeds niet wordt gesproken over een 2 kind politiek.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken