Kabinet gaat afbouw fossiele subsidies onderzoeken, XR: ongehoorzaamheid werkt

De Tweede Kamer heeft aan het kabinet verzocht om te onderzoeken hoe snel de zogenaamde subsidies voor fossiele brandstoffen kunnen worden verminderd. Dit zou een einde betekenen voor de protestacties van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag.

XR had vorige week besloten om de blokkades tijdelijk stop te zetten in afwachting van de stemming vandaag in de Tweede Kamer over een motie van GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren die opriep tot een dergelijk onderzoek. CDA, PvdA, ChristenUnie, SP, Volt en het Lid Gündoğan steunden de motie, waardoor er een nipte meerderheid is. Overigens zal het aannemen van de motie niet direct inhouden dat de fossiele subsidies nu ook echt worden afgebouwd.

Er wordt aan het huidige demissionaire Kabinet gevraagd om plannen uit te werken die voorzien in de afbouw in twee tot zeven jaar. Hierbij moet o.a. rekening worden gehouden met de gevolgen voor 'kwetsbare groepen' en met de Europese regels die al vastliggen. Daarmee komt de uitvoering van de motie voornamelijk op het bordje van het volgende Kabinet te liggen wat er na de verkiezingen zal moeten worden gevormd. De actiegroep Extinction Rebellion (XR) had hun dagelijkse acties op de A12 opgeschort, hangende de uitkomst van de stemming in de Tweede Kamer.

In een reactie op de aangenomen motie zegt een woordvoerder van XR "ontzettend blij en trots te zijn. Het laat zien dat burgerlijke ongehoorzaamheid werkt."

Fossiele subsidies zijn geen echte subsidies maar zijn verschillende brandstofgerelateerde belastingvoordelen voor grote bedrijven. Hierdoor loopt de overheid inkomsten van deze bedrijven mis waar de burger en het MKB gewoon accijns moeten betalen aan de overheid. Op Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd dat  gaat om een bedrag tussen de 39,7 en 46,4 miljard euro. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu dat het kabinet mogelijke scenario’s presenteert voor het afbouwen van deze regelingen binnen twee, vijf of zeven jaar.