F1: Verstappen pakt poleposition in Spanje

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Spanje. De Nederlander klokte op het circuit van Barcelona een tijd van 1.12,272 waarmee hij ruim sneller was dan Carlos Sainz en Lando Norris. Nyck de Vries zette de veertiende tijd neer.

Er was bij de start van de kwalificatie dreiging van regen waardoor alle coureurs meteen naar buiten gingen. Een aantal rijders zette een tijd neer voordat de rode vlag naar buiten kwam. Door de druppels op de baan vlogen verschillende coureurs de grindbak in en legden veel grind neer. Nadat het weer groen werd bleek het droog te zijn en werden de baanconditities beter en beter. Dit noopte alle rijders om de baan op te gaan en veel rondes te rijden. Opvallend was dat Fernando Alonso nog door het grind ging en zijn bolide beschadigde, terwijl Charles Leclerc geen snelheid in de Ferrari kreeg. Ook De Vries spinde tweemaal. Nadat de vlag gevallen was konden Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Alexander Albon, Leclerc en Logan Sargeant uitstappen.

In Q2 was het opnieuw spannend en werd de baan sneller en sneller. Ook in deze sessie waren enkele opvallende momenten, want Sergio Perez had weinig snelheid in de Red Bull en stuiterde bovendien van de baan. De Mexicaan kwam net tekort, net als Georde Russell met de Mercedes. De Brit had op zijn beurt een kleine aanrijding met teamgenoot Lewis Hamilton op het rechte stuk van start/finish. Ook Guanyu Zhou, De Vries en Yuki Tsunoda waren na de sessie klaar.

Verstappen zette in het laatste deel direct de toon met een 1.12,272 waarmee hij Hamilton en Norris ruim achter zich liet. In de tweede run was Verstappen nogmaals sneller onderweg, maar brak zijn poging af omdat niemand voor hem in de buurt van de snelste tijd kwam. Sainz schoof naar plek twee, voor Norris en de verrassende Pierre Gasly. De Fransman moet zich wel bij de stewards melden omdat hij zowel Sainz als Verstappen had opgehouden. Hamilton klokte de vijfde tijd, voor Lance Stroll, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg, Alonso en Oscar Piastri.