Luchtaanvallen door Rusland, Zelenskyy: 'Nacht vol terreur'

Volgens Oekraïense bronnen heeft Rusland de afgelopen nacht raketaanvallen uitgevoerd op verschillende steden in Oekraïne, ook gericht op civiele infrastructuur. De opperbevelhebber van het Oekraïense leger, Valery Saluschnyj, sprak over 23 kruisraketten die 's nachts op Oekraïne waren afgevuurd. Volgens hem slaagde het luchtafweergeschut erin om 21 raketten en twee drones neer te schieten.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak van een "nacht vol terreur" en voegde eraan toe: "Terroristen hebben het op burgers gemunt." Voor het eerst in bijna twee maanden was de Oekraïense hoofdstad Kyiv opnieuw het doelwit van luchtaanvallen. "Na een pauze van 51 dagen lanceerde de vijand opnieuw een raketaanval op Kyiv", zei het hoofd van het militaire bestuur, Serhiy Popko. De luchtverdediging was geactiveerd en had elf kruisraketten vernietigd, aldus Popko. Er waren vanmorgen nog geen meldingen van gewonden of schade in de hoofdstad. Wel vielen fragmenten van onderschepte projectielen in de stad neer

In andere delen van het land zijn volgens Oekraïne meerdere mensen om het leven gekomen door de nachtelijke aanslagen. Tien woongebouwen in de stad Uman werd getroffen, zei Zelenskyy. Hij publiceerde foto's van de vernietiging die rondgaan op sociale netwerken. Een flatgebouw werd verwoest. "Vanaf nu: zeven doden, en diverse  gewonden", zei hij. Onder de doden is volgens de autoriteiten een kind. Vanmorgen werden er 17 gewonden geteld. Reddingswerkers zochten in het puin naar meer slachtoffers.

Na de nachtelijke aanvallen zijn er ook doden gemeld in de stad Dnipro. Een vrouw en een driejarig kind werden daar gedood, zei burgemeester Borys Filatow. Daarnaast vielen er gewonden.

"Het Russische kwaad kan worden gestopt met wapens, dat doen onze beschermers", zei Zelenskyy, hiermee zijn dank uitsprekend voor de luchtafweerverdediging. Oekraïne zal de misdaden niet onbestraft laten, benadrukte hij. Elk van deze aanvallen brengt Rusland dichter bij een nederlaag in deze oorlog.

Ondertussen gaan de hevige gevechten om de Oost-Oekraïense stad Bakhmut door. Volgens Oekraïense militaire informatie proberen Russische troepen belangrijke aanvoerroutes en communicatieroutes in Bakhmut af te snijden. De woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten in het oosten, Serhi Cherevatji, zei op de Oekraïense televisie dat er de afgelopen 24 uur 13 veldslagen waren gevoerd rond Bakhmut. Met voortdurende tegenaanvallen hadden de Oekraïense troepen ervoor kunnen zorgen dat voorraden konden worden afgeleverd en de gewonden konden worden geëvacueerd. Van zijn kant rapporteerde het Russische ministerie van Defensie successen tegen Oekraïense posities in verschillende sectoren. De door beide partijen verstrekte informatie kon niet worden geverifieerd.