F1: Uitslag Grand Prix van Saoedi-Arabië

Update: De straf van Alonso is teruggedraaid, waardoor hij alsnog derde is geworden

Sergio Perez heeft de Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië op zijn naam geschreven. De Mexicaan leidde bijna de gehele race in Jeddah en zegevierde voor Verstappen die als vijftiende gestart was. George Russell pakte de derde plek op het podium, terwijl Nyck de Vries als veertiende werd afgevlagd. In het kampioenschap leidt Verstappen met één punt voorsprong op Perez.

Perez startte vanaf poleposition, maar Alonso was beter weg en greep de leiding voor Perez en George Russell. Lance Stroll was ook goed weg en wist Carlos Sainz buitenom te passeren voor plek vier. Oscar Piastri kwam in het gedrang terecht en moest na één ronde naar binnen voor een nieuwe voorvleugel. Verstappen startte vanaf plek vijftien, maar kon in de beginfase nog niet snel naar voren komen. Alonso kreeg ondertussen een straf van vijf seconden omdat hij op de grid niet goed opgesteld stond. Charles Leclerc wist na zijn gridstraf vanaf plek twaalf al snel op te rukken naar negen.

Na drie ronden wist Perez Alonso te passeren voor de eerste plek, terwijl Verstappen Haas-coureurs Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen snel passeerde voor plek elf. Leclerc ging sneller naar voren dan Verstappen, want de Monegask klom na negen rondjes naar plek zeven, terwijl Verstappen negende lag. Beiden kwamen langzaam maar zeker naar voren toe.

Lance Stroll was na veertien ronden de eerste die binnenkwam voor nieuwe banden. De Canadees kwam als elfde terug de baan op. Sainz volgde enkele ronden later en passeerde op deze manier de Aston Martin. De Italianen slaagden er ook in om Leclerc voor Stroll te krijgen. De Canadees moest na achttien ronden zelfs opgeven. Het zorgde voor een safety car en coureurs die nog niet binnen waren geweest kwamen de pits in voor nieuw rubber.

De top tien na negentien ronden was als volgt: Perez, Alonso, Russell, Verstappen, Sainz, Lewis Hamilton, Leclerc, Yuki Tsunoda, Esteban Ocon en Pierre Gasly. Verstappen was hierbij spekkoper, want de Nederlander kon zijn stop maken én zag zijn achterstand op de leiders in één keer verdwijnen. Nyck de Vries lag op dat moment veertiende.

Perez kende een goede herstart en sloeg direct een gat met Alonso, Russell en Verstappen. De Nederlander kreeg Hamilton achter zich aan die Sainz verschalkte. Zodra de DRS er weer was ging Verstappen Russel direct voorbij en werd Alonso het volgende doel. Dit duurde een rondje, waarna Verstappen halverwege de race op plek twee lag, 5,6 seconden achter teamgenoot Perez.

Verstappen kwam niet snel dichterbij Perez, terwijl de Nederlander klaagde over de aandrijfas die in de kwalificatie nog gebroken was. Perez klaagde op zijn beurt over de remmen. Alonso lag eenzaam op plek drie, voor Russell en Hamilton. In het achterveld waren er fraaie gevechten te zien waarbij ook De Vries betrokken was. De Nederlander pakte Sargeant voor plek veertien via een fraaie inhaalactie. AlphaTauri-teamgenoot Tsunoda lag lange tijd tiende, maar moest in de slotfase het laatste punt laten aan Kevin Magnussen.

Na vijftig ronden werd Perez als eerste afgevlagd voor Verstappen die op de finish nog wel de snelste ronde van de race van zijn teamgenoot afsnoepte. Alonso pakte de laatste plaats op het podium, voor Russell, Hamilton, Sainz, Leclerc, Ocon, Gasly en Magnussen. De Vries eindigde op de veertiende stek.

Na afloop van de race werd bekend dat Alonso een straf van tien seconden kreeg omdat de vijf seconden straf niet goed ingelost was en hem hiervoor tien seconden straf opgelegd werd. Russell schoof zo door naar plek drie, terwijl Alonso nog net de vierde positie behield.