Baanrenner Lavreysen sprint naar individueel- en teamgoud in Nations Cup

In het Egyptische Cairo kwamen de afgelopen dagen veel van 's werelds beste baanwielrenners in actie. De tweede van drie Nations Cup-evenementen werd er afgewerkt, wat Nederland twee gouden en twee zilveren medailles opleverde.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen stond in de finale tegenover de tegenwoordig voor Israël uitkomende ex-Rus Mikhail Yakovlev, die het in de eerste heat spannend maakte, maar wel verloor. Lavreysen gaf hem in heat twee overtuigender het nakijken en pakte zo de winst, terwijl Kaiya Ota uit Japan in twee heats tegen Mateusz Rudyk uit Polen de derde plek had gepakt. Tijmen van Loon sneuvelde in de eerste knockoutronde.

Keirin mannen
Lavreysen sneuvelde verrassend vroeg, al in de kwartfinales lag de vaak zo dominante Nederlander er uit. In de finale deden de Japanners het erg goed, waarbij Shinji Nakano de beste was: hij bleef de Maleisiër Muhammad Shah Firdaus Sahrom net voor, met Ota op de derde plek - Kohei Terasaki completeerde het Aziatische feestje met een vierde plek.

Omnium mannen
Yanne Dorenbos opende erg sterk met een derde plek op de scratch, gevolgd door plek zeven en acht in de tempokoers en de afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers reed hij vooral in de slotfase sterk, wat hem een vierde plek in het eindklassement opleverde. Yoeri Havik kwam er niet echt aan te pas, alleen op de scratch (achtste) eindigde hij in de top-10 en in de eindstand werd hij vijftiende. De winst was voor de Fransman Thomas Boudat, voor Elia Viviani uit Italië en de Duitser Roger Kluge.

Afvalkoers mannen
De Nederlanders deden het erg sterk, zowel Dorenbos als de voor BEAT uitkomende Havik zaten bij de laatste vier. Voor Dorenbos was dat het eindstation, terwijl Havik de Italiaan Michele Scartezzini naar plek drie verwees. De Nederlander werd zelf tweede, want in de eindsprint was de Brit William Tidball een maatje te groot.

Teamsprint mannen
Met Jeffrey Hoogland, Lavreysen en Roy van den Berg was Nederland uiteraard de torenhoge favoriet en dat maakte het trio weer volledig waar. In de finale werd Frankrijk ruimschoots verslagen: 42,641 seconden voor de Nederlanders tegen 43,887 voor Timmy Gillion, Rayan Helal en Sebastien Vigier. Japan was met Yoshitaku Nagasako, Yuta Obara en Kaiya Ota in 43,361 seconden te sterk voor Guo Shuai, Xue Chenxi en Zhou Yu uit China (44,152).

Ploegenachtervolging mannen
Tobias Hansen, Rasmus Pedersen, Carl-Frederik Bevort en Robin Skivild reden in de finale namens Denemarken tegen Thomas Denis, Corentin Ermenault, Quentin Lafargue en Valentin Tabellion uit Frankrijk, die sterk begonnen, maar in de slotkilometer toch teveel verloren: 3:52,312 voor de Denen, tegen 3:53,229 voor Frankrijk. Met Benjamin Boos, Theo Reinhardt, Tobias Buck-Gramcko en Leon Rohde pakte Duitsland in 3:58,087 de derde plek tegen de Nieuw-Zeelanders George Jackson, Kyle Aitken, Daniel Bridgwater en Keegan Hornblow (3:58,627).

Koppelkoers mannen
Jan Willem van Schip en Vincent Hoppezak vertegenwoordigden Nederland en deden dat uitstekend. Het duo won drie keer een tussensprint en pakte in de slotfase een ronde voorsprong, wat genoeg punten opleverde voor de tweede plek. De Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt wonnen de wedstrijd, George Jackson en Thomas Sexton werden namens Nieuw-Zeeland derde.

Sprint vrouwen
Hetty van der Wouw ging er in de kwartfinales uit, Steffie van der Peet sneuvelde in de eerste ronde al. De finale werd een Brits onderonsje, waarin Emma Finucane in twee mooie races afrekende met Sophie Capewell. De Duitse Emma Hinze won de strijd om plek drie met 2-0 van Miriam Vece uit Italië.

Keirin vrouwen
Van der Peet moest het doen met een derde plek in de kleine finale, terwijl Van der Wouw uitkwam in de finale. Dat ging redelijk, tot de slotfase: ze werd onderuit getikt door de Japanse Fuko Umekawa en maakte een nare smak, maar kwam er wel zonder breuken vanaf. De Japanse Mina Sato reed ondertussen verrassend overtuigend naar de winst, voor Nicky Degrendele uit België en de Duitse Alessa-Catriona Propster.

Omnium vrouwen
Maike van der Duin reed een sterk omnium, met plek vier op de scratch, een vijfde plaats in de tempokoers en plek acht in de afvalkoers. Ze pakte vervolgens prima punten mee in de afsluitende puntenkoers, waardoor de Nederlandse naar plek vijf steeg. De winst was voor de Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston, voor Victoire Berteau uit Frankrijk en de Deense Amalie Dideriksen.

Afvalkoers vrouwen
Marit Raaijmakers deed namens Nederland mee en ook dat ging uitstekend. Een podium zat er echter net niet in, Raaijmakers ging er af met nog vier andere dames in koers, plek vijf dus. De Amerikaanse Jennifer Valente won de eindsprint van de Française Victoire Berteau, terwijl de Britse Sophie Lewis er met plek drie vandoor ging.

Teamsprint vrouwen
Van der Peet, Van der Wouw en Kyra Lamberink kwamen niet tot de races om de podiumplekken, het trio werd uiteindelijk vijfde. In 47,676 seconden ging de winst in de finale naar Bao Shanju, Guo Yufang en Yuan Liying uit China, die het Duitsland van Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze klopten (47,912). Mathilde Gros, Taky Marie Divine Kouamé en Julie Michaux reden Frankrijk in 47,999 seconden naar plek drie tegen de 48,027 van het Britse trio Sophie Capewell, Emma Finucane en Lowri Thomas.

Ploegenachtervolging vrouwen
Frankrijk nam het in de finale op tegen Nieuw-Zeeland, waarbij Clara Copponi, Valentine Fortin, Marion Borras en Marie le Net een mooie voorsprong pakten. Bryony Botha, Ally Wollaston, Samantha Donnelly en Emily Shearman waren in de slotkilometer een stuk sneller, maar Frankrijk hield stand: 4:13,820 minuten tegen 4:15,000. Het Duitse kwartet Franziska Brausse, Lisa Klein, Mieke Kroger en Laura Sussemilch pakte in 4:18,324 ruimschoots de derde plek in de race tegen het Ierland van Lara Gillespie, Mia Griffin, Kelly Murphy en Alice Sharpe (4:23,238).

Koppelkoers rvouwen
Met Raaijmakers en Van der Duin had Nederland een prima duo in de race, hoewel een podiumplek er niet echt in zat - de twee pakten niet vaak genoeg goede punten mee in de sprints. De winst was voor Clara Copponi en Valentine Fortin uit Frankrijk, die één puntje meer veroverden dan Amalie Dideriksen en Julie Leth namens Denemarken. Plek drie was voor Bryony Botha en Ally Wollaston namens Nieuw-Zeeland.