F1: Perez pakt poleposition in Saoedi-Arabië, Verstappen verliest aandrijfas

Sergio Perez heeft voor het tweede jaar op rij de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië. De Mexicaan was met zijn Red Bull met een tijd van 1.28,265 een fractie sneller dan Charles Lecerlc met de Ferrari en Fernando Alonso met de Aston Martin. Max Verstappen strandde met een kapotte aandrijfas in Q2, terwijl Nyck de Vries in het eerste deel al uitgeschakeld werd.

De Vries kon in de derde vrije training niet rijden vanwege een motorwissel en ging daarom blind de kwalificatie in. De Nederlander spinde in zijn eerste vliegende ronde door problemen met de achterremmen. In zijn laatste poging bleek de batterij niet genoeg opgeladen waardoor plek achttien zijn deel werd. Lando Norris eindigde een plek lager doordat de Brit in de laatste bocht de muur raakte en linksvoor de ophanging afbrak. Logan Sargeant raakte een snelle tijd kwijt vanwege baanlimieten en spinde later in de sessie nog. Daarvoor was het stuivertje wisselen en Yuki Tsunoda en Alexander Albon vielen op het laatste moment buiten de boot.

In de tweede sessie ging bij Verstappen in een snelle ronde een aandrijfas kapot, waardoor de Nederlander geen tijd neer kon zetten. Voor de andere coureurs was het wederom stuivertje wisselen met kleine verschillen. Nico Hülkenberg werd er op het laatste moment buiten geduwd, terwijl ook Guanyu Zhou, Kevin Magnussen en Vatteri Bottas klaar waren.

Perez zette in Q3 met een tijd van 1.28,265 direct de toon voor Leclerc en George Russell. In de laatste run verbeterde Perez zijn tijd niet, maar het was genoeg voor de eerste startplek. Leclerc kwam nog wel heel dichtbij, net als Alonso. Russell eiste plaats vier voor zich op, voor Carlos Sainz, Lance Stroll, Esteban Ocon, Lewis Hamilton, de verrassende Oscar Piastri en Pierre Gasly. Leclerc zal door een gridstraf van tien plaatsen de race aan gaan vangen vanaf plek twaalf.