Chinese raket stort neer boven Zuidoost-Azië

De VS heeft het neerstorten van een Chinese ruimteraket boven de Indische Oceaan gemeld. Pas later gaf China toe dat de brokstukken waren neergestort in de zee in Zuidoost-Azië. NASA bekritiseerde de vertraging in de communicatie.

Een Chinese raket is ongecontroleerd neergestort uit de ruimte, volgens Amerikaanse rapporten. De "Long March 5B" raket is boven de Indische Oceaan de atmosfeer van de aarde binnengedrongen, zo heeft de ruimtevaartdivisie van het Amerikaanse leger op Twitter bekendgemaakt. Het US Space Command gaf geen verdere details. De Chinese regering zou informatie moeten verstrekken over eventuele brokstukken en de plaats van de inslag.

Inslag voor de Filippijnse kust
In een verklaring meldde de Chinese ruimtevaartorganisatie later de coördinaten van het inslaggebied. Volgens deze gegevens stortte de raket neer in de Suluzee, bijna 60 kilometer voor de oostkust van het Filippijnse eiland Palawan. "De meeste onderdelen zijn tijdens de terugkeer in de dampkring vernietigd," aldus de verklaring

Het Maleisische ruimteagentschap zei dat het raketafval had waargenomen dat vlam vatte bij de terugkeer in de atmosfeer voordat het in de Suluzee ten noordoosten van het eiland Borneo neerstortte.

Niet geverifieerde beelden op het internet toonden een vuurbal in de lucht.

Kritiek van de NASA-baas
De acties van China werden zwaar bekritiseerd. NASA-baas Bill Nelson beschuldigde de regering in Peking ervan onverantwoordelijk en riskant bezig te zijn om geen informatie over het traject van de raket te publiceren. "Alle ruimtevarende landen moeten zich houden aan de 'best practices' en hun steentje bijdragen door dit soort informatie van tevoren te delen", schreef hij op Twitter.

Met name in het geval van raketten zoals de "Long March 5B" is er een "aanzienlijk risico op doden en beschadigingen" door puin.

Raketpuin was verwacht
De impact van het raketafval op aarde was door experts verwacht. Het Center for Reentry Studies (CORDS) van de Aerospace Corporation in Californië had tussen de middag en de late avond de terugkeer van Long March 5B aangenomen. De kans dat mensen of bevolkte gebieden zouden worden geraakt door de raket was dan ook extreem klein.

China is al eerder door NASA bekritiseerd omdat het de raket niet in kleinere stukken heeft laten breken zodra deze de atmosfeer binnenkwam, zoals de internationale norm is. Omdat, in tegenstelling tot de meeste draagraketten, het type dat door de Volksrepubliek wordt gebruikt geen gecontroleerde terugkeer van uitgebrande rakettrappen heeft. De overblijfselen vallen dagen na de lancering terug op aarde. Wanneer en waar precies is niet te voorspellen.

Zo stortte in 2020 puin van een Chinese raket neer op Ivoorkust en veroorzaakte in sommige dorpen schade.

China bouwt "Hemels Paleis" in de ruimte
De onbemande module "Wentian" werd gelanceerd met de draagraket "Long March 5B", de tweede van drie modules voor het Chinese ruimtestation "Tiangong" (Engels: "Heaven's Palace") dat momenteel in aanbouw is. De Chinese ruimtevaartorganisatie sprak na de lancering van een "compleet succes".

De nieuwe module moet worden gekoppeld aan de kernmodule "Tianhe", die in april 2021 werd gelanceerd. Volgens deze informatie vielen in mei 2021 de overblijfselen van een raket die voor dit doel werd gebruikt in de Indische Oceaan bij de Malediven.

Het ruimtestation zal naar verwachting eind dit jaar volledig operationeel zijn en een levensduur van tien jaar hebben. De afgelopen jaren heeft China miljarden geïnvesteerd in zijn ruimtevaartprogramma's om de achterstand op de VS en Rusland in te halen. Het land heeft al een rover naar Mars gestuurd en sondes naar de maan.

src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">