Turkije mag uitlevering vragen vermoedelijke PKK-leden uit Zweden en Finland

Turkije verzoekt de uitlevering van 33 vermoedelijke PKK-leden en Gülen-aanhangers uit Zweden en Finland. De Turkse minister van Justitie Bozdag zei dat de eis is gebaseerd op de overeenkomst die Ankara met de twee Scandinavische landen heeft ondertekend, volgens de Turkse televisieomroep NTV.

In Stockholm zorgde het akkoord met Turkije voor kritiek. Koerdisch parlementslid Kakabaveh sprak op de Zweedse radio over een "zwarte dag in de politieke geschiedenis van Zweden". Ze dreigde met een motie van wantrouwen tegen minister Linde van Buitenlandse Zaken. De Zweedse Groenen riepen Linde ook op om zo snel mogelijk vragen over het akkoord in de commissie buitenlandse zaken te beantwoorden.

Gisteren gaf Turkije zijn eerdere verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO op. Ankara zei dat de twee EU-landen hadden gereageerd op de belangrijkste eisen van Turkije.

In reactie op de Russische aanval op Oekraïne besloten Zweden en Finland niet langer neutraal te zijn en vroegen vorige maand het NAVO-lidmaatschap aan. Bondgenoten moeten de toelating van nieuwe leden unaniem goedkeuren. Turkije was het enige land dat zich ertegen verzette. Ankara beschuldigde onder meer Helsinki en vooral Stockholm ervan onderdak te bieden aan strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De PKK is door Turkije en zijn westerse bondgenoten geclassificeerd als een terroristische organisatie.