'Steeds meer resten van mogelijk schadelijke pesticiden op ons groente en fruit'

Op steeds meer groente en fruit zijn er restanten van mogelijk schadelijke bestrijdingsmiddelen te vinden. Dat is de conclusie van een onderzoek onder bijna 100.000 stuks Europees geproduceerd groente en fruit door het Pesticide Action Network (PAN). 

Volgens een studie van PAN Europe bevatte ongeveer een derde van de 97.000 monsters van aardbeien, appels en ander fruit wat in 2019 werden onderzocht, te veel residuen van bestrijdingsmiddelen. In 2011 was dat nog maar 18 procent.

Bij het fruit 'scoorden' blauwe bessen (51 procent), perziken (45 procent) en aardbeien (38 procent) het slechtst. Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent).

Hans Muilerman van het PAN verklaart de toename door resistentie bij insecten, schimmels en onkruid. "Daardoor gaan boeren meer spuiten en dat zorgt alleen maar voor nog meer resistentie. Je krijgt een soort vicieuze cirkel", zegt Muilerman.

Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is er geen reden tot bezorgdheid. Het feit dat de stoffen worden aangetroffen is niet erg, als de hoeveelheid maar onder de wettelijke residulimiet blijft. Deze limiet ligt volgens de NVWA in de EU veel lager dan in landen daarbuiten.

VolgensPAN zouden de EU-lidstaten sinds 2011 steeds vaker vervangende producten gaan gebruiken voor chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen zoals insecticiden die schadelijk zijn voor bijen of herbiciden die kritisch zijn voor grondwater.

Dit soort gewasbeschermingsmiddelen wordt als de meest risicovolle beschouwd en de toelating ervan is streng gereguleerd in de EU. Het nieuwe landbouwbeleid van de EU voorziet ook in een halvering van het gebruik van pesticiden tegen 2030. "Als er geen strengere maatregelen komen, zien we niet hoe dit doel kan worden bereikt", vertelde Salomé Roynel van Pan Europe aan AFP.

Mogelijk schadelijke pesticiden op fruit  ( Foto: Pixabay)
Mogelijk schadelijke pesticiden op fruit ( Foto: Pixabay)