India verbiedt per direct de uitvoer van tarwe

India wilde eigenlijk het gat dichten in het wereldaanbod van tarwe dat door de oorlog in Oekraïne was ontstaan. Maar nu is het land met onmiddellijke ingang gestopt met de uitvoer van tarwe.

India heeft met onmiddellijke ingang de uitvoer van tarwe verboden. De reden daarvoor is, zo werd gezegd, de voedselonzekerheid in het eigen land. In een mededeling van de regering staat dat de scherpe stijging van de wereldtarweprijzen een bedreiging vormt voor de voedselzekerheid van India en de buurlanden.

Deze ontwikkeling wordt gedeeltelijk toegeschreven aan de Russische oorlog in Oekraïne. Vóór de oorlog waren Oekraïne en Rusland goed voor een derde van de wereldwijde uitvoer van tarwe en gerst. Sinds de Russische invasie op 24 februari zijn Oekraïense havens geblokkeerd en zijn civiele infrastructuur en graansilo's vernietigd.

Tweede grootste tarweproducent ter wereld
India is 's werelds op één na grootste tarweproducent, maar verbruikt het grootste deel van zijn eigen oogst. Wereldwijd keken kopers naar India voor de aanvoer van tarwe nadat de uitvoer uit het Zwarte-Zeegebied sterk was gedaald sinds de Russische invasie in Oekraïne eind februari. Maar een extreme hittegolf bedreigt nu de oogsten in India.

Volgens het Indiase Meteorologische Departement hebben het noordwesten en het centrum van India de warmste april beleefd sinds het begin van de weerrecords 122 jaar geleden. Normaal wordt mei beschouwd als de warmste maand van het jaar.

Het land had zich namelijk ten doel gesteld in 2022 en 2023 tien miljoen ton van het graan te exporteren om te profiteren van de door de oorlog veroorzaakte wereldwijde tekorten aan tarwe en om zo nieuwe markten te ontsluiten in Europa, Afrika en Azië. Het grootste deel zou worden geleverd aan ontwikkelingslanden zoals Indonesië, de Filippijnen en Thailand.

Hongersnood
Nog vóór het besluit van de Indiase regering waarschuwden hulporganisaties voor een "nog drastischer toename" van het aantal hongerlijdende mensen. De prijsstijging van voedsel als gevolg van de oorlog in Oekraïne zou de hongersnood nog verder kunnen doen toenemen. Momenteel lijden 800 miljoen mensen wereldwijd honger.

Verbod graanexport ( foto:Pixabay)
Verbod tarweexport ( foto:Pixabay)