NVWA en politie nemen meerdere ernstig verwaarloosde dieren in bewaring

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft samen met de politie in Noord-Holland vijf paarden, vier alpaca’s en twee hangbuikzwijnen in bewaring genomen. De dieren zijn dinsdag in slechte omstandigheden aangetroffen tijdens een herinspectie. Tegen de eigenaren is procesverbaal opgemaakt.

Op het terrein werd geconstateerd dat de leefomstandigheden van de dieren ernstig te wensen overliet. Veel dieren stonden tot aan de knieën in de uitwerpselen of de modder. Ook was er geen tot weinig voer beschikbaar.

Dierenwelzijn in geding
Inspecteurs van de NVWA troffen achter een loods twee hangbuikzwijntjes aan die niet waren geregistreerd en geen hygiënisch onderkomen hadden. De drie aanwezige paarden en twee shetlandpony’s bleken verwaarloosd, ze hadden onvoldoende voedsel en geen beschut onderdak. Ook de alpaca’s zagen er onvoldoende verzorgd uit.

De dieren zijn meegenomen door de NVWA, zijn door een dierenarts gecontroleerd en worden opgevangen. De gezamenlijke actie werd uitgevoerd naar aanleiding van eerdere controles op dezelfde locatie, waarbij misstanden werden aangetroffen.