Het nutteloze feitje van de dag: Een uniek stadion voor Ajax

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Voordat een nieuw voetbalstadion gerealiseerd wordt passeren er talloze plannen de revue, daar weten ze in Rotterdam alles van. Maar wist je dat er voor Ajax een heel bijzonder stadionidee was ontwikkeld? Het plan was namelijk dat de Amsterdammers zouden gaan spelen in een grote, in tweeën geknipte voetbal die plaats zou bieden aan 65.000 toeschouwers. Onderdeel van het plan was een hand die een deel van de 'losgeknipte' voetbal boven het stadion zou houden op een hoogte van 140 meter. Ontwerper Rop Ranzijn en bouwondernemer Han Lokhorst bedachten samen een plan dat dit iconische stadion, een indoor-atletiekhal voor 15.000 toeschouwers, een hotel, een restaurant, minimaal tienduizend vierkante meter aan kantoorruimte en 30.000 vierkante meter aan congres- en tentoonstellingsruimte zou bevatten. Het complex zou de naam van Olympisch kampioen Anton Geesink moeten gaan dragen, volgens de initiatiefnemers. Uiteraard was Geesink zeer verguld door het idee. Het gehele plan was begroot op 645 miljoen gulden en daar zouden de kosten voor de aankoop van de grond nog bijkomen.

"We wilden voor Nederland iets bouwen wat de Eiffeltoren is voor Parijs", zo vertelden Lokhorst en Ranzijn aan Sportgeschiedenis.nl. Het complex kwam er uiteindelijk niet omdat er werd gekozen voor de bouw van de Amsterdam ArenA. Wil je meer lezen over dit bijzondere idee, dan kan dat hier.