Biatleten Davidova en Lægreid halen uit bij World Cup-start

In het Zweedse Östersund is zaterdag het World Cup-seizoen in het biatlon van start gegaan. Dat gebeurde met een individuele wedstrijd, waarbij een misser op de schietbaan gelijk één minuut straftijd oplevert.

Vrouwen
De Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser was de eerste die echt een goede wedstrijd op de sneeuw wist te leggen, met één misser in twintig schoten. Denise Herrmann schoot net zo goed, maar de Duitse was een paar tellen trager op de ski's. Er was echter maar één vrouw die duidelijk de beste was: Marketa Davidova uit Tsjechië was snel én schoot alle twintig schijven omver, waardoor ze met 1:17 minuten voorsprong op Hauser de wedstrijd op haar naam schreef.

Herrmann's tijd bleef genoeg voor de derde plek, terwijl een paar snelle skiesters het lieten liggen op de schietbaan. Elvira Öberg was met afstand de rapste, maar schoot vijf keer mis en werd achttiende, terwijl de Noorse Tiril Eckhoff met vijf missers als dertigste eindigde. Voor de Belgische Lotte Lie was er een indrukwekkende vijftiende plek, geholpen door slechts één misser.

Mannen
De grote favoriet voor de eindzege, de Noor Johannes Thingnes Bø, schoot twee keer mis en kon er dan ook vanuit gaan dat zijn tijd bij de finish mogelijk niet de winnende was. Dat bleek, want broer Tarjei Bø was een halve minuut rapper, hoewel hij óók twee keer had gemist. Dat deed hun Noorse landgenoot Sturla Holm Lægreid niet: hij schoot zelfs alle schijven omver en dook een minuut onder Tarjei's tijd door, wat hem de winst opleverde.

Tarjei Bø bleef wel op plek twee staan, de Fransman Simon Desthieux werd anderhalve seconde achter hem derde, voor de foutloze en vooral verrassende Canadees Scott Gow. Diens broer Christian Gow werd zeer knap tiende, achter misschien wel dé stunt van de dag: de negende plek van de foutloze Japanner Tsukasa Kobonoki, iemand die zich doorgaans niet bepaald in dergelijke regionen van de uitslagenlijsten bevindt.