Langlaufer Terentev deklasseert Noren bij opening World Cup-seizoen

In het Finse Ruka is de World Cup langlaufen geopend. Dat gebeurde in het hoge noorden met een sprint in de klassieke stijl, de eerste van drie dagen in de Ruka Triple.

Vrouwen
Zweden was rijkelijk vertegenwoordigd in de finale, met specialisten Maja Dahlqvist en Johanna Hagström en de - wat sprinten betreft - toch wel verrassende Frida Karlsson. Katri Lylynpera en Johanna Matintalo vertegenwoordigden Finland, Maiken Caspersen Falla was er voor Noorwegen bij. Op het doorgaans beslissende klimmetje sloeg Dahlqvist toe en niemand haalde de Zweedse meer bij. Hagström duelleerde met Falla om plek twee en won dat duel, de Noorse completeerde het podium, voor Matintalo, Lylynpera en Karlsson.

Mannen
Bij de mannen stond Noorwegen met drie deelnemers in de eindstrijd: Erik Valnes, Håvard Solås Taugbøl en uiteraard de grote Johannes Høsflot Klæbo, hoewel die het zwaar had in de halve finales. Joni Mäki was er voor Finland bij, Richard Jouve voor Frankrijk en juniorenwereldkampioen Alexander Terentev uit Rusland completeerde het veld.

Klæbo opende op het eerste klimmetje al de aanval en sloeg een gat, Terentev kwam op de slotklim echter in fenomenaal tempo dichter- en voorbij. De Rus deklasseerde de Noorse concurrentie en pakte een zeer overtuigende zege, voor Klæbo en Valnes, met Jouve, Taugbøl en Mäki buiten het podium.