Het nutteloze feitje van de dag: De klokken gelijk zetten

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We vinden het allemaal logisch dat het in Den Helder even laat is als in Doetinchem maar wist je dat dat begin vorige eeuw ondenkbaar was? Tot 1909 had elke dorp, stad of streek zijn eigen tijd gerelateerd aan de stand van de zon. Daarom was het in het oosten over het algemeen wat later dan in het westen. Door de komst van de spoorwegen was het noodzakelijk om in heel het land dezelfde tijd te gaan hanteren, anders was het onmogelijk een werkend en duidelijk spoorboekje te maken. Dus werd op 1 mei 1909 de Amsterdamse Tijd of Nederlandse Tijd in ons land ingevoerd.

De 'nieuwe tijd' was gelijk aan de plaatselijke middelbare tijd van Amsterdam, om precies te zijn die van de Westertoren. Deze tijd was GMT +0h 19m 32,13s, dus Nederland liep 19,5 minuut voor op Greenwich Mean Time (GMT), de tijd van Londen, die langzamerhand de internationale referentie werd. In 1937 werd dit versimpeld en afgerond naar GMT +0h 20m wat onofficieel de Loenense tijd, Woudrichemse tijd of de Gorinchemse tijd werd genoemd omdat de nieuwe afgeronde tijd het meest overeen kwam met de nieuwe plaatselijke middelbare tijd. Op 16 mei 1940 werden op bevel van de Duitse bezetters de klokken 40 minuten vooruit gezet en sloot Nederland zich aan bij de Midden-Europese Tijd.

De Westertoren, de plek van de nieuwe Nederlandse Tijd (WikiCommons/dennis22photos)
De Westertoren, de plek van de nieuwe Nederlandse Tijd (WikiCommons/dennis22photos)