WK-goud voor Wild en Pieters op koppelkoers, Duitse vrouwen pakken 1-2-3'tje

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Roubaix is de volgende Nederlandse wereldtitel binnen. Kirsten Wild en Amy Pieters veroverden op de Franse baan het goud op de koppelkoers na een razendspannende strijd.

Koppelkoers vrouwen
Het ging grotendeels om drie duo's: Pieters en Wild namens Nederland, Clara Copponi en Marie le Net voor Frankrijk en het Britse duo Katie Archibald/Neah Evans. Die drie domineerden het gros van de koers, met eigenlijk alleen Letizia Paternoster en Rachele Barbieri uit Italië als mogelijke uitdagers. Het Nederlandse duo reed sterk en pakte al snel de koppositie, die ze punt voor punt uit konden breiden.

Op weg naar de laatste sprint, waarin dubbele punten te verdienen zijn, was het verschil miniem: Nederland op kop, Frankrijk op drie punten en het Britse duo op zeven punten. Winst in de slotsprint zou Frankrijk dus de titel opleveren en in die slotsprint ging het tussen Italië, Frankrijk en Nederland. De Française moest lossen, de Italiaanse was iets te rap, maar Wild reed naar plek twee en dat was genoeg om samen met Pieters haar negende wereldtitel te pakken, voor Frankrijk en Groot-Brittannië.

Sprint mannen
De mannen werkten de kwalificaties tot en met de kwartfinales af op de individuele sprint. Harrie Lavreysen was de snelste in de kwalificatie en rekende vervolgens af met de Brit Hamish Turnbull en de Fransman Rayan Helal (2-0). Jeffrey Hoogland noteerde 'slechts' de zesde tijd in de kwalificaties, klopte vervolgens de Maleisiër Muhammad Shah Firdaus Sahrom en won in de kwartfinales met veel moeite in drie heats van het Russische toptalent Mikhail Iakovlev.

Tijdrit vrouwen
Op de 500 meter tijdrit was het razendspannend, maar het goud ging net als vorig jaar naar Lea Sophie Friedrich: de Duitse raffelde de halve kilometer af in 33,057 seconden en was daarmee net iets sneller dan het Russische duo Anastasiia Voinova (33,163) en Daria Shmeleva (33,164). Die zaten maar één duizendste van een seconde uit elkaar en bleven Friedrich's landgenote Pauline Sophie Grabosch (33,177) ook maar net voor.

Individuele achtervolging vrouwen
De individuele achtervolging bij de vrouwen werd een groot Duits feest, waarmee de dominantie van de achtervolgingsploeg nog maar eens werd onderstreept. De strijd om goud werd gewonnen door 'aanvoerder' Lisa Brennauer, die de drie kilometer in 3:18,258 minuten afraffelde, voor de 3:22,980 van Franziska Brausse. In de strijd om brons liet de grote Mieke Kröger niks heel van de Italiaanse Martina Alzini, die ze na dik twee kilometer op een rondje zette alvorens te finishen in 3:20,903 minuten.

Omnium mannen
Ethan Hayter opende het toernooi door de scratch én de tempokoers te winnen en met een vierde plek in de afvalkoers begon hij lekker aan de afsluitende puntenkoers. Daarin won de Brit gelijk vier van de eerste vijf sprints en pakte hij ook nog eens twee ronden voorsprong, er stond geen maat op de nieuwe wereldkampioen. Aaron Gate uit Nieuw-Zeeland pakte het zilver, de Italiaan Elia Viviani werkte zich nog knap op naar brons - Roy Eefting was de hele dag onzichtbaar en kwam niet verder dan de zestiende plek.