MotoGP-pole voor Bagnaia, Quartararo valt tegen

De poleposition in de Grand Prix van Emilia-Romagna in de MotoGP is een prooi geworden voor Francesco Bagnaia. De Ducati-coureur, nummer twee in het WK, voerde daarmee op het circuit van Misano een volledig door thuismerk Ducati gevulde eerste rij aan.

Het was een zeer spannende kwalificatie, waarin Bagnaia zijn fabrieksteamgenoot Jack Miller met slechts 0,025 seconden af wist te troeven. Op plek drie staat de zeer verrassende Luca Marini van het SKY VR46 Avintia-team op zijn twee jaar oude Ducati, welgeteld 0,085 seconden achter Bagnaia.

Pol Espargaro zette zijn Repsol Honda op 0,268 tellen op rij twee, voor de KTM van Miguel Oliveira (+0,394) en Franco Morbidelli's fabrieks-Yamaha (+0,481). Honda-rijder Marc Marquez voert rij drie aan, naast Tech 3 KTM-coureurs Iker Lecuona en Danilo Petrucci. WK-leider Fabio Quartararo, die in Misano de wereldtitel kan pakken, viel vies tegen: de Franse Yamaha-coureur vertrekt vanaf plek vijftien.

De kwalificatie in de Moto2 werd een knotsgekke aangelegenheid, met overal valpartijen - ze waren niet op twee handen te tellen. De snelste tijd was uiteindelijk voor de Brit Sam Lowes, die Jorge Navarro met 0,045 seconden de baas was. Augusto Fernandez completeerde de eerste startrij, Bo Bendsneyder vertrekt keurig als twaalfde en WK-leider Remy Gardner start slechts als veertiende.

In de Moto3 was Niccolo Antonelli dominant: de Italiaanse VR46-coureur was maar liefst 0,611 seconden sneller dan de Tsjech Filip Salac, terwijl verder alleen Riccardo Rossi (+0,717) en Izan Guevara (+0,932) binnen een seconde bleven in de halfnatte kwalificatie.

Om 11 uur gaat de race in de Moto3 zondag van start, de Moto2 volgt om 12.20 uur en om 14.00 uur is het de beurt aan de MotoGP.