Nederlander waardeert agrarisch landschap

Nederlanders waarderen het om in het agrarisch landschap te wonen en 85% van de Nederlanders wil het agrarisch landschap behouden. Tegelijkertijd onderschatten Nederlanders flink hoeveel van het landschap in Nederland wordt beheerd door boeren en tuinders. Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch onder 1.038 Nederlanders in opdracht van LTO Nederland.

Landschap en landbouw
Nederlanders onderschatten hoeveel grond wordt beheerd door boeren en tuinders. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander denk dat 34% van Nederlandse bodem wordt beheerd door de land- en tuinbouw. In werkelijkheid is maar liefst 60% van al het land in Nederland in beheer van boeren en tuinders. Zij dragen daarmee bij aan een goede toekomst van het landelijk gebied, door zich in te zetten voor de leefbaarheid en kwaliteit van het landschap

De bescherming van natuur en landschap is een belangrijk maatschappelijk thema. 96% van de Nederlanders wil bescherming van de natuur, waarbij bescherming van akkerbouw, weidegebieden en bloemvelden zeer belangrijk wordt gevonden. LTO Nederland zet zich in voor een integrale kijk op het landelijk gebied, waarbij land- en tuinbouw wordt verbonden met andere functies zoals agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Zo wordt gewerkt aan een gezonde omgeving en gezonde agrarische bedrijfsvoering.

Woonomgeving
Qua locatie woont de Nederlander liever naast land- en tuinbouw dan naast andere soorten van economische bedrijvigheid. Met name akkers en kassen zijn daarbij in trek. Hoewel Nederlanders geen bezwaar hebben om naast een zonnepark te wonen, is er voor het volbouwen van landbouwgrond met zonnevelden weinig animo; 75% van de respondenten wil liever zonne-opwekking vanaf daken van bedrijven en woningen dan vanaf landbouwgrond. Dat sluit aan bij het standpunt van LTO Nederland om landbouwgrond zo veel mogelijk te ontzien voor het opwekken van zonne-energie.

Onderzoek
LTO Nederland heeft onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch gevraagd te peilen hoe Nederlanders denken over boeren, tuinders, voedselproductie en duurzaamheid. Het kwantitatieve brede onderzoek onder 1.038 Nederlanders is na herweging op geslacht en leeftijd representatief voor alle Nederlanders (18+). Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.