Poetin introduceert Vaderdag in Rusland; 'Meer waardering voor vaders'

De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet uitgevaardigd om Vaderdag in te voeren. Dit is om de rol van mannen bij het opvoeden van kinderen te eren, volgens het Kremlin. Het vaderschap kan al deze maand voor het eerst gevierd worden.

De Russische president Vladimir Poetin heeft het instellen van een vaderdag bevolen om de waardering van mannen in het gezin te vergroten. De 68-jarige, die zelf twee volwassen dochters heeft, heeft bepaald dat de dag volgens het Kremlin op de derde zondag van oktober wordt gevierd. Door deze dag moet de waarde van het gezin worden geconsolideerd en vooral de rol van mannen bij het opvoeden van kinderen worden geëerd.

Het decreet Vaderdag trad vandaag na ondertekening in werking en kan daardoor op 17 oktober voor het eerst gevierd worden. Er zijn al een aantal feestdagen voor mannen in Rusland. 

De voorganger van Poetin, Boris Jeltsin, voerde in 1998 bij decreet een Moederdag in. Na meer dan twee decennia aan de macht te zijn geweest, besloot Poetin een gelijke dag voor vaders toe te voegen naast Moederdag.

Moederdag wordt in Rusland op de laatste zondag van november gevierd.