FOK! Wat een weer: het kan altijd erger mensen!

herfstbanner

Goeiedag!  

Het geklaag was de laatste dagen niet van de lucht op social media. Jan, Marjolein en ook John waren zeer ontdaan door alle regen van afgelopen weekend. Dus gingen ze even flink tekeer op o.a Facebook etc. Wat hebben we het toch slecht hé?  

Laten we eens even elders gaan kijken. Bijvoorbeeld in Oman en Iran, want daar heeft orkaan Shaheen behoorlijk huis gehouden. Het is vrij uitzonderlijk dat een orkaan van deze omvang en kracht deze regio treft. Het warme water van de Golf van Oman bleek een goede inspiratie te zijn om van een gewone depressie tot orkaan uit te groeien. Het water aldaar is ongeveer 30 graden. De schade is behoorlijk en helaas zijn er ook mensen om het leven gekomen.

In ons werelddeel was het ook niet helemaal pluis. De storing die dit weekend (veel) regen veroorzaakte met hoeveelheden tot 40 mm, hield helemaal huis in zuiden van Frankrijk. Tegelijkertijd was er ook een opstuw van zeer onstabiele en warme lucht vanuit de Middellandse Zee. Deze combinatie veroorzaakte gigantische hoeveelheden regen, waar we ons eigenlijk geen voorstelling van kunnen maken. Het weerstation in Villefort, en dat ligt in het departement Lozére, kreeg in 24 uur 459 mm te verstouwen. Onvoorstelbaar. Dat valt zelfs daar in dit jaargetijde in drie tot vier maanden. Ik heb er echter niets over gehoord in het nieuws, maar dat er overlast moet zijn lijkt mij wel vrij logisch. 

In ons land gebeurde er vandaag niet zoveel. Op de meeste plaatsen was het een aardige dag met geregeld de zon en op de meeste plaatsen droog. Alleen in het oosten was het eerst nog even bewolkt. 

Buien bleven een groot deel van de dag op zee. Aan het einde van de dag trokken er wel een paar over land. Er kwam daar zelfs onweer bij voor. Qua neerslag was het niet heel indrukwekkend. Zo'n 3 tot 5 mm leverde deze bui op. Daarachter klaarde het weer breed op. 

Momenteel zien we die bui wegtrekken over Noord-Holland, maar zal weldra uitsterven. Verder ziet de radar er vrij leeg uit. Een enkel buitje zwerft er nog rond, maar die stelt ook niet veel voor. Ook deze zal spoedig verdwijnen.

Vannacht is het dan overal droog en zijn er brede opklaringen.

Morgen begint de dag met veel zon en ziet het er prima uit. Een nieuwe storing ligt echter op de loer en daardoor zal de bewolking ook weer spoedig gaan toenemen. In de middag trekt er dan een band met regen over. Daar zal zo'n 5 mm uit gaan vallen. Op het moment dat het in het oosten gaat regenen zal het in het zuidwesten, al dan niet tijdelijk, droog zijn geworden.

Tegen de avond zullen er zich opnieuw een aantal buien gaan ontstaan boven zee en die kunnen net als vandaag weer de kustprovincies bereiken. Een klap onweer is daarbij mogelijk.

Bij dit alles is het morgen een graad of 16 en er staat een matige tot vrij krachtige zuidoostelijke wind die in in de loop van de dag draait naar het zuid-zuidwesten. 

Tot ziens!  

 

Bui en helder (Foto: DJMO)
Buien in het westen en helder in het oosten. Mooie combinatie in Wormerveer. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.