Litouwen waarschuwt voor Chinese smartphones

Hebben Huawei- en Xiaomi-smartphones beveiligingslacunes en ingebouwde censuuropties? Dergelijke aantijgingen van de Litouwse regering hebben ook Europese politici verontrust.

Volgens het staatscentrum voor cybersecurity in de Litouwse hoofdstad Vilnius zijn de veiligheidsrisico's in kaart gebracht tijdens een onderzoek naar 5G-smartphones van de fabrikanten Huawei en Xiaomi. Twee daarvan zijn gekoppeld aan voorgeïnstalleerde apps, de andere twee dragen het risico van verlies van persoonsgegevens en mogelijke beperkingen op de vrijheid van meningsuiting, aldus de autoriteit van het ministerie van Defensie.

Volgens de Litouwse autoriteit heeft het onderzochte Xiaomi-apparaat de technische mogelijkheid om gedownloade inhoud te censureren. Het zou termen als "Vrij Tibet", "Lang leve de onafhankelijkheid van Taiwan" of "democratische actiegroep" kunnen erkennen en blokkeren. Deze functie is gedeactiveerd voor mobiele telefoons die in Europa worden verkocht, maar kan op elk moment op afstand worden ingeschakeld.

Bij Huawei-telefoons zijn er zorgen in verband met de officiële Huawei-app store, die doorverwijst naar onveilige providers. Daarentegen zijn er geen beveiligingslekken ontdekt in toestellen van concurrent OnePlus, dat via moeder Oppo tot het Chinese elektronicaconcern BKK behoort.

Minister adviseert de toestellen weg te doen
"Onze aanbeveling is geen nieuwe Chinese telefoons te kopen en de reeds gekochte telefoons zo snel mogelijk weg te doen", zei vice-minister van Defensie Margiris Abukevicius bij de presentatie van het rapport.

Met name Xiaomi heeft zijn marktaandeel recent sterk uitgebreid ten nadele van Apple. Xiaomi heeft geprofiteerd van de sancties die de Amerikaanse regering aan Huawei had opgelegd onder Donald Trump, waardoor Huawei geen toegang meer had tot de diensten van Google. Huawei had hierop gereageerd met de presentatie van een eigen besturingssysteem.

Huawei verwierp de beschuldigingen. "Gebruikersgegevens worden nooit buiten het Huawei-apparaat verwerkt," aldus de Litouwse vertegenwoordiger van het Chinese techbedrijf. Een woordvoerder van Xaomi zei ook dat zijn bedrijf zich houdt aan de regels voor gegevensbescherming in de Europese Unie: "Xiaomi heeft nooit persoonlijke activiteiten van zijn smartphonegebruikers beperkt of verhinderd en zal dat ook nooit doen."

Politiek conflict
Volgens de Litouwse autoriteit werden de drie fabrikanten geselecteerd voor het onderzoek omdat in hun producten een aantal cyberbeveiligingsrisico's stonden geïdentificeerd in openbare databases. In de Baltische staten hebben ongeveer 200 ambtenaren van verschillende diensten 5G-telefoons gekocht van de bedrijven.

De betrekkingen tussen Litouwen en China zijn onlangs verslechterd. China eiste vorige maand dat Litouwen zijn ambassadeur in Peking terugtrok en kondigde aan zijn ambassadeur in Vilnius terug te roepen.