Zuid-Europese bosbranden nog niet onder controle

Aan de branden in Zuid-Europa lijkt geen einde te komen: in Griekenland staan grote delen van het eiland Evia en het schiereiland Peloponnesos in brand. In Italië meldden de hulpdiensten zaterdagavond ongeveer 800 missies in het hele land vanwege bosbranden; er zouden twee mensen zijn omgekomen bij een brand. Ook in Turkije bleven zes branden onbeheersbaar. Op veel plaatsen was 's nachts in de verte de rode gloed van het vuur te zien, het stonk naar rook, het regende as en er heerste verlatenheid en wanhoop.

De beelden uit het noorden van het op een na grootste Griekse eiland Evia zijn schokkend: de mensen daar vochten met alle mogelijke middelen de hele nacht door tegen de vlammen. Bijna 500 brandweerlieden en talloze burgers waren in touw. De bewoners probeerden met tractoren gangpaden te creëren om te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar hun huizen. In grote delen is de elektriciteit uitgevallen en er worden steeds meer dorpen ontruimd terwijl het vuur zich een weg baant over het eiland, dat dicht bebost is met pijnbomen.

Twee grote vuurfronten op Evia
Het Griekse hoofd van de civiele bescherming Nikos Chardalias sprak 's avonds over twee grote brandhaarden op Evia en een uiterst moeilijke situatie in het hele land. Alleen in het noorden van Athene leek de situatie de laatste tijd enigszins te zijn versoepeld. De hulpdiensten zijn echter alert omdat er steeds nieuwe branden ontstaan, aldus Chardalias. Naast de brandweer worden daar ook militairen ingezet om nieuwe grote branden te voorkomen.

Er arriveren ook steeds meer hulpverleners uit het buitenland in Griekenland. Egypte stuurde gisteravond twee helikopters met bemanning. Er is ook hulp toegezegd vanuit Duitsland, Polen, Slowakije, Tsjechië, Groot-Brittannië, Qatar en Koeweit. 

Doden bij bosbranden
De hulp is hard nodig, de hulpdiensten en de bewoners van de getroffen regio's zijn aan het eind van hun latijn na ruim een week onafgebroken vuur bestrijden. Steeds vaker komen vrijwilligers uit andere delen van het land helpen in de crisisgebieden, bijvoorbeeld in Turkije, waar volgens rampenbestrijdingsautoriteit Afad duizenden vrijwilligers op eigen gelegenheid naar de brandgebieden reizen om de bestrijding van de bosbranden te ondersteunen. De plotselinge regenbuien bij Antalya waren een zegen. In de omgeving van Antalya zijn 7 mensen en duizenden dieren om het leven gekomen door de branden.

Ook in Italië heeft de brandweer haar handen vol aan het bluswerk. Alleen al op Sicilië moesten ze zich zaterdagavond meer dan 180 keer verplaatsen vanwege de bosbranden. Het populaire vakantie-eiland is het hardst getroffen. De reddingswerkers hadden meer dan 100 missies in Calabrië in het uiterste zuiden van Italië en in Apulië aan de Adriatische Zee. In Calabrië laaiden de vlammen onder meer op in een nationaal park. De brandweer meldde dat er twee dodelijke slachtoffers in de regio die zijn gevallen.