OS: Frans goud voor floretmannen na simpele zege over Rusland

In de finale van het teamschermen op floret voor mannen wonnen de Fransen overtuigend van de Russen. Ook de strijd om brons was snel beslist. De Amerikanen zetten Japanners eenvoudig opzij.

Individueel gezien leken de Amerikanen, Fransen en Italianen op voorhand de topfavorieten op floret. Italië vloog er echter in de kwartfinale al uit tegen het thuisland Japan, dat met 45-43 knap won. Frankrijk, Rusland en de VS wonnen wel naar verwachting.

Halve finales
In de eerste halve finale moesten de Russen en Amerikanen het tegen elkaar opnemen. Ook op het individuele toernooi troffen de Amerikanen en Russen elkaar regelmatig. Vladislav Mylnikov versloeg Gerek Meinhardt en Nick Itkin werd na het uitschakelen van Anton Borodachev verslagen door diens tweelingbroer Kirill Borodachev. Het beloofde derhalve een spannend duel te worden. Anton Borodachev zette de Russen deze keer vroeg op een voorsprong, die de Amerikanen Imboden en Meinhardt in het vervolg weer konden goedmaken. Het verschil tussen de Russen en Amerikanen bleef miniem. Anton Borodachev zette de Russen opnieuw op voorsprong, waarna de Amerikanen enige tijd later dankzij Gerek Meinhardt de voorsprong weer overnamen. Het bleef zo spannend tot de laatste ronde toen Alexander Massialas en Kirill Borodachev het tegen elkaar moesten opnemen. Massialas, die ook ruim van Anton Borodachev verloren had, kreeg in deze partij geen grip op de Rus en gaf zo de finaleplaats weg. Het werd 45-41 voor de Russen.

In de andere finale moest het verrassend sterk spelende Japan tegen Frankrijk schermen. Ook dit duel werd spannend. Japan en Frankrijk kwamen afwisselend op voorsprong zonder elkaar veel ruimte te bieden. Even leek Japan dankzij Takahiro Shikine een flinke voorsprong te pakken, maar de Franse topschermer Enzo Lefort maakte dit in de volgende ronde weer ongedaan. Zo ging het door tot de zevende ronde, toen Julien Mertine de Japnner Toshiya Saito afmaakte. Hierdoor ontstond er een groot en ogenschijnlijk onoverbrugbaar gat van acht punten. In de laatste ronde deed Kyosuke Matsuyama nog een poging tot overbrugging door maar liefst tien punten te scoren, maar Erwann le Pechoux wist voldoende te scoren om zo eindstand tot een 45-42 winst voor Frankrijk te brengen.

Medailles
Waar de halve finales vol spanning stonden waren de bronzen en gouden finales al snel bepaald. In de strijd om brons kwam het Amerikaanse team in de eerste ronde op voorsprong. Langzaamaan werd deze voorsprong groter, terwijl de Japanners onmachtig bleken om ook maar één ronde meer dan de Amerikanen te scoren. De beste Japanse prestatie werd nog geleverd door Kyosuke Matsuyama die twee partijen gelijkspeelde, maar dat kon niet voorkomen dat de Amerikanen overtuigend met 45-31 het brons pakten.

Ook de finale bood weinig spanning. De Fransen kwamen direct op voorsprong en ook deze voorsprong zou niet meer in gevaar komen. Even leek de Franse machine te stokken, toen Anton Borodachev Julien Mertine met 3-7 versloeg en Erwann le Pechoux en Timur Safin in de daaropvolgende ronde gelijk bleven. Daarna kwamen de Fransen weer los dankzij sterk spel van Enzo Lefort en Julien Mertine en was alle hoop voor de Russen verloren. Het werd 45-28 voor Frankrijk.