FOK! Wat een weer: niet helemaal droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag mensen!

Augustus begon met waar juli stopte. Een traag trekkend koufront heeft plaatselijk weer heel veel regen gebracht. Het begon in Friesland waar gisteren in de nacht de hemelsluizen wagenwijd open gingen. In Wolvega viel maar liefst 89 mm, maar op enkele amateurstations kwam er zelfs rond de 100 mm naar beneden.

Daarna ontstond er een hele lijn met felle buien, echter langs de kust en hier in Haarlem viel het allemaal wel mee met slechts een paar mm. Het hele circus trok toen gezellig het land in. Toch heb ik niet veel meldingen gekregen dat er heel grote hoeveelheden zijn gevallen. Toch is dat wel mogelijk, maar de zwaarste kernen van de buien waren maar zeer lokaal.

In het noordwesten was het al snel droog en klaarde het een beetje op. In het binnenland bleef er nog veel bewolking over. Inmiddels beginnen de meeste buien het land te verlaten. Langs de oostgrens en in Limburg vallen er nog een aantal. Onweer kwam maar heel plaatselijk voor. Bredere opklaringen beginnen nu het westen binnen te drijven. Het was met 20 graden wederom erg fris buiten.

vandaag komen we gedeeltelijk onder invloed van een hogedrukgebied. Net zoals vannacht lijkt ook nu het midden van het land de beste papieren te hebben. Daar schijnt de zon regelmatig en langs de kust misschien wel volop. In de noordelijke provincies komen er meer wolkenvelden voor en ook in het zuiden zijn er duidelijk meer wolken aanwezig. Een droge dag zit er voor sommige mensen ook morgen niet in, want in het binnenland en dan meer uitgesproken het zuiden kunnen nog enkele buien vallen. Ik denk echter niet dat het zeik- en zeiknat gaat worden, maar goed een aantal millimeters aan regen is wel degelijk mogelijk.

De temperaturen liggen net zoals de afgelopen dagen tussen de 18 en 21 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit west- tot noordwest.

Morgen en woensdag is de invloed van dat hogedrukgebied aanwezig, maar het is geen krachtig geval. Storingen liggen dan net ten zuiden van ons land en Limburg en misschien ook Brabant kunnen daar nog wat van mee pakken. In die regio's kunnen er op beide dagen een paar (lichte) buien vallen. In de rest van het land is het meestal droog.

Woensdag is het dan overal droog, maar mooie liedjes duren nooit lang. Nieuwe depressies lopen zich alweer warm om ons land weer in regenweer onder te dompelen. Vanaf donderdag tot in het weekend kunnen er dan best wel weer eens significante hoeveelheden regen gaan vallen met daarbij ook kans op onweer.

Enfin, zover is het nog niet. Even een paar rustigere dagen.

Fijne week!

Amsteldam (Foto: DJMO)
Vrij bewolkt weer in Amsterdam vandaag. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.