OS: Nederlandse triatleten knap 4e op estafette, Britten overtuigend naar goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo is voor het eerst het goud vergeven op de gemengde estafette. Daarin komen achtereenvolgens een vrouw, man, vrouw en man in actie voor 300 meter zwemmen, acht kilometer wielrennen en twee kilometer hardlopen.

De vrouwen openden de wedstrijd en daar ontstond al snel een kopgroep van vier: de Britse Jessica Learmonth, de Amerikaanse Katie Zaferes, Laura Lindemann uit Duitsland en de Nederlandse Maya Kingma. In die volgorde werd ook gewisseld en na het wielrennen lagen Jonathan Brownlee (GBR), Kevin McDowell (USA), Jonas Schomburg (GER) en Marco van der Stel (NED) nog bij elkaar.

Brownlee sloeg al lopend een gat naar McDowell, terwijl Van der Stel en Schomburg de schade beperkten tot een goede twintig seconden - wel kwam de Fransman Dorian Coninx dicht in de buurt. Rachel Klamer had het zwemmend wat lastig en moest een beetje afhaken bij Taylor Knibb (USA), Cassandre Beaugrand (FRA) en Anabel Knoll (GER), terwijl de Belgische Valerie Barthelemy er bij kwam en de Britse Georgia Taylor-Brown afstand nam.

Taylor-Brown wisselde als eerste op de Britse slotatleet Alex Yee, de Amerikaan Morgan Person volgde op twintig seconden. Beaugrand's sterke optreden bracht Vincent Luis naar plek drie op twaalf tellen van Pearson en twintig seconden voor Klamer, Barthelemy en Knoll, die wisselden op respectievelijk Jorik van Egdom, Jelle Geens en Justus Nieschlag.

Zwemmend dichtte Luis vrijwel het hele gat naar Pearson, de groep daarachter - met Van Egmond - wisselde op een kleine veertig seconden. Op de fiets sprong Luis weg van Pearson en in de eerste van twee korte ronden dichtte hij zelfs het gat naar Yee. De Brit wisselde wel goed en begon als eerste aan het hardlopen, zijn sterkste onderdeel. Hij sloeg dan ook gelijk een gat naar Luis, die Pearson achter zich aan kreeg.

Yee kwam lopend geen moment in de problemen en haalde overtuigend het goud binnen, Pearson haalde Luis bij en ging er voorbij naar het zilver, voor Luis. Een indrukwekkende eindsprint van Van Egdom hielp Nederland langs België naar een uitstekende vierde plek, wel op dusdanige afsatnd van Frankrijk dat een vierde plek ook echt het maximaal haalbare was.