OS: Gunstige uitgangspositie waterpolosters dankzij ruime winst Spanje

De Nederlandse waterpolodames zijn zo goed als zeker van het ontlopen van de favoriet Verenigde Staten in de kwartfinale. Na een monsteroverwinning op Zuid-Afrika eerder vandaag (33-1), wist Spanje met 15-9 van Australië te winnen, waardoor Nederland na een winst op Canada een tweede plek in de groep kan behalen in de laatste groepswedstrijd. Daarmee wordt een kwartfinale tegen de de favoriet Verenigde Staten of het eveneens zeer sterke Hongarije voorkomen.

Voorafgaand aan vandaag werd er vooral uitgekeken naar de laatste wedstrijd van de dag, die tussen Spanje en Australië. Nederland trof het zeer zwakke Zuid-Afrika, een wedstrijd die alleen goed was voor het opbouwen van het doelsaldo. De andere wedstrijd zou beslissen of Nederland zondag op de laatste speeldag van de groepsfase zou spelen om plek 2 of 3 tegen de Canadezen: bij gelijkspel of een Spaanse winst met minder dan 5 doelpunten verschil waren beide ploegen verzekerd van een plek in de top 2.

Lange tijd leek de wedstrijd in zo'n scenario te eindigen, maar Spanje begon naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer de overhand te krijgen. De eerste helft waren de Spanjaarden wel de betere ploeg, maar net als Nederland hadden ze moeite met het fysieke spel van de Australiërs, waardoor de score lange tijd gelijk op ging. In de derde periode was het echter gedaan met de Australische weerstand: Spanje kon hun voorsprong razendsnel uitbouwen en Australië kon geen antwoord meer geven. Met nog 45 seconden te gaan werd ook de grens van zes doelpunten verschil bereikt, waardoor de Aussies nu moeten vrezen voor de beruchte derde plek.

Zondagochtend om 8:30 speelt Nederland de beslissende wedstrijd tegen Canada. Deze wedstrijd zal uit gaan maken of Nederland tweede, derde of vierde in de gorep wordt. Om 7:00 speelt Hongarije tegen het in principe mindere China, een wedstrijd die zal uitmaken op welke plek het gevreesde VS tegengekomen zal worden.