OS: Gouden Titmus verslaat Ledecky, eerste estafettegoud Amerika

De zwemfinales op de Olympische Spelen in Tokio zijn deze nacht volop bezig. Eerder won de Nederlander Arno Kamminga al zilver, maar er worden ook nog andere finales gewzwommen. Ariarne Titmus wist de derde gouden medaille van de nacht te halen. Zij versloeg Katy Ledecky, die hard was gestart maar het uiteindelijk toch niet vol kon houden en Titmus, die haar eigen race zwom, toch zag passeren. De Chinese Li pakte brons.

In de halve finales 100 meter rugslag was Kliment Kolesnikov de favoriet om als eerste naar de finale te gaan. Dat deed hij echter niet, Ryan Murphy was iets sneller in de eerste halve finale met 52.24, de Rus was in een race waarin hij flink in de lijn lag vijf honderdsten langzamer. Thuisfavoriet Ryosuke Irie, winnaar van het brons in 2012, werd op een honderdste 9e en lag er dus uit.

De avond werd afgesloten door een estafette 4x100 meter vrije slag bij de mannen. Hier startte Caeleb Dressel voor Amerika met een goede tijd van 47.26, en daarna kwamen de andere landen er nauwelijks aan te pas. Italië probeerde het nog wel, maar met de mindere zwemmers aan het eind hadden zij het moeilijk om een hoog tempo vol te houden. Wel konden zij net het zilver voor Australië behalen in een veld dat achter de Amerikanen lang best dicht bij elkaar lag. Vooral het team van de Russen viel uiteindelijk flink tegen.