OS: Blummenfelt snelt naar goud op triatlon

Op de Olympische Spelen in Tokyo is op de vroege maandagochtend de triatlon bij de mannen afgewerkt. Dat leverde een fraaie strijd om goud op en een uiteindelijk niet geheel onverwachte, maar toch licht verrassende kampioen op.

Bij het zwemmen werd niet heel veel verschil gemaakt, hoewel kort na het wisselen naar de fiets wel een kopgroep ontstond van tien man. Daar kwamen later nog zo'n 25 heren bij, het tempo lag niet geweldig hoog op de fiets. De Zwitser Andrea Salvisberg ontsnapte in de slotfase en sloeg een gat van maximaal een halve minuut, wat in de laatste kilometers nog gehalveerd werd.

Salvisberg begon de tien kilometer hardlopen als eerste, maar werd rap bijgehaald door een groepje favorieten, met daarin onder meer de Britse favoriet Alex Yee, vice-olympisch kampioen Jonathan Brownlee (GBR), de Belg Marten van Riel, de Noren Casper Stornes en Kristian Blummenfelt en de Fransman Vincent Luis.

Yee is in principe de sterkste loper van het veld en hij voerde het tempo dan ook lange tijd aan. Hij zag er ontspannen uit en had richting de slotfase alleen nog de gesloopt ogende Blummenfelt en de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde achter zich - Brownlee, Van Riel en de rest haakten één voor één af.

In de laatste 2,5 kilometer lange ronde opende Blummenfelt echter de aanval en zelfs Yee had geen antwoord op de indrukwekkende versnelling. De Noor trok zich helemaal leeg en viel geen seconde meer stil: na 1:45 uur finishte hij als nieuwe olympisch kampioen, waarna hij zijn maaginhoud nog even op het finishgebied achter liet.

Yee liet wilde wel achter zich en pakte zilver, voor de Nieuw-Zeelander. Van Riel finishte namens België op een keurige vierde plek op 48 seconden, vlak voor Brownlee. De Syrische vluchteling Mohamad Maso, woonachtig en trainend in Nederland, kende vooral op de fiets een goed optreden en finishte uiteindelijk als 47e.