Sierra Leone schaft de doodstraf af, mensenrechtenorganisaties verheugd

Amnesty International verwelkomt de afschaffing van de doodstraf in Sierra Leone, West-Afrika. "Het is een overwinning voor de mensenrechten", zei juridisch adviseur Oluwatosin Popoola van Amnesty. Het parlement van Sierra Leone stemde vrijdag unaniem voor de afschaffing van de doodstraf. De huidige president Julius Maada Bio had deze stap in 2018 beloofd in zijn verkiezingscampagne. Verwacht wordt dat hij binnenkort de relevante wet zal ondertekenen. De bestaande doodvonnissen worden nu omgezet in levenslange gevangenisstraf.

Het West-Afrikaanse land voerde de doodstraf voor het laatst uit in 1998. Op dat moment werden 24 soldaten geëxecuteerd door een vuurpeloton wegens deelname aan een staatsgreep. Volgens Amnesty International zitten er echter nog zeker 94 mensen in de dodencel. Amnesty juridisch adviseur Popoola riep de staat op om het recht op vrijheid van meningsuiting van burgerrechtenactivisten, journalisten en oppositieactivisten krachtig te beschermen en de politie en het leger verantwoordelijk te houden voor de strafbare feiten die ze plegen.

Volgens een VN-index is Sierra Leone een van de armste landen ter wereld. Het land lijdt onder de nasleep van een elf jaar durende burgeroorlog die eindigde in 2002 en die naar schatting aan ongeveer 70.000 mensen het leven kostte. Bovendien was er van 2014 tot 2016 een verwoestende ebola-epidemie.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International hadden eind 2020 in totaal 108 landen de doodstraf volledig afgeschaft, terwijl 144 landen deze bij wet of in de praktijk hadden afgeschaft. Zowel het aantal executies als het aantal opgelegde doodvonnissen is het afgelopen jaar gedaald in Afrika bezuiden de Sahara, aldus de mensenrechtenorganisatie.