Amsterdamse rechtbank staat wijziging van geslachtsaanduiding in ‘X’ toe

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag het verzoek toegewezen van een als vrouw geboren persoon om een non-binaire geslachtsaanduiding in de geboorteakte op te nemen. De wet kent deze mogelijkheid niet. Voor transgenders is het wel mogelijk om een wijziging van het geslacht aan de geboorte akte toe te voegen.

Neutrale geslachtelijke identiteit
In eerdere uitspraken van andere rechtbanken in het land is een maatschappelijke en (internationaal) juridische erkenning van een neutrale geslachtelijke identiteit aangenomen. Volgens die uitspraken is het aan de wetgever is om te voorzien in regelgeving omtrent neutrale (of non-binaire) geslachtsaanduiding.

Gelijke behandeling
De Amsterdamse rechtbank ziet in de laatste wijziging in de Algemene wet gelijke behandeling aanleiding om te oordelen dat er een ongerechtvaardigd onderscheid wordt gemaakt tussen personen die de overtuiging hebben tot het andere geslacht te behoren en personen die de overtuiging hebben buiten de exclusief mannelijk of vrouwelijke geslachtsaanduiding te vallen. Daarom wordt het verzoek tot wijziging van de geslachtsaanduiding van vrouwelijk (F) in non-binair (X) toegewezen, ook al biedt de wet deze mogelijkheid tot op heden niet.