OS: Valse start USA bij vrouwenvoetbal

De Olympische Spelen beginnen officieël vrijdag pas, maar vanwege de verplichte twee dagen rust na een wedstrijd begint het voetbaltoernooi voor vrouwen vandaag al. Straks komt Nederland in actie, maar bij de eerste set van drie wedstrijden was er meteen een daverende verrassing: Zweden wist het ruim twee jaar ongeslagen team van de Verenigde Staten met 3-0 te verslaan.

De regerend wereldkampioen kwam er over het algemeen niet echt aan te pas. Zweden kreeg veel meer kansen dan de uiteindelijke uitslag weerspiegelde. Stina Blackstenius wist twee keer te scoren en was ook wel de sterkste op het veld. Het was niet dat de VS helemaal geen kansen kreeg, twee keer werd de paal geraakt. Vooral verdedigend was het een zwakke vertoning van de Amerikanen.

Ook op de andere velden was verdedigen soms moeilijk. China, toch niet het zwakste land wat deelneemt aan het olympisch voetbaltoernooi, verloor met liefst 5-0 van Brazilië, mede door zwak defensief optreden. Nederland zit bij deze twee landen in de groep en is dus gewaarschuwd voor de Brazilianen. Bij Groot-Brittannië - Chili werd het uiteindelijk 2-0.

Over enkele minuten wordt de tweede set aangroepsfasewedstrijden afgetrapt. Om 12.30 is het aan Canada en Japan, een half uur later mag Nederland het laten zien tegen het op papier zwakke Zambia. De voetbaldag wordt afgesloten door de andere landen uit de groep van de Verenigde Staten: Australië en Nieuw-Zeeland. Zij zullen, zeker door de overwinning van Zweden, nu al een driepuntenwedstrijd voor de kiezen krijgen.