BIJ1 lijdt onder koloniale machtspelletjes

Quinsy Gario, de nummer twee op de kieslijst van politieke partij BIJ1, is uit de partij gezet vanwege 'zaken'. Een aantal mensen binnen de partij voelden zich, volgens bronnen, niet veilig in zijn nabijheid en daarom moest hij weg. Een witte bladzij in de geschiedenis van BIJ1.

Het lijkt er namelijk op dat voornamelijk blanke mensen het voor het zeggen hebben binnen de partij en dat juist zij schuldig zijn aan het vertrek van de grote 'Zwarte Piet is Racisme'-initiator en kunstenaar.

De geruchten rond Gario werden onderzocht door een advocatenbureau. Wat blijkt? Dit advocatenbureau, Van Overbeek de Meyer uit Deventer, onderschreef de geruchten, maar bestaat volledig uit blanke advocaten. Ai. 

Diverse partijleden lieten hun ongemak over het vertrek van Gario via de bekende kanalen de wereld over gaan. Volgens Mariam el Maslouhi, raadslid in Den Haag, weten sommige mensen binnen BIJ1 niet 'hoe ze mensen van kleur behoren te bejegenen'. El Masiouhi was ook nog gepikeerd dat een blank raadslid uit een andere stad contact met haar opnam over deze situatie. 

"Ik kreeg meerdere keren een belletje van een witte landelijke bestuurslid die dacht dat ze mij kon vertellen hoe of wat in Agga. Besef deze vrouw woont niet in Den Haag en denkt mij te kunnen bellen LOL. Ik heb elke x snel opgehangen en haar nummer opgeslagen als "don t pick up"."

Waarna zij boos werd dat de "witte media als aasgieren" over BIJ1 heen valt.

Sylvana is ook slachtoffer
Oud-bestuurslid Manju Reijmer vindt dat BIJ1 teveel geregeerd wordt door blanke mensen. De 'mensen van kleur' lijken maar niet door te kunnen stomen naar belangrijke functies binnen de partij. Racisme, volgens hem.

"Toen ik vol enthousiasme en moreel plichtsbesef bij BIJ1 aansloot in 2017 was het al een probleem dat de meest vocale mensen wit waren. En dit waren typisch goed bedoelde, weinig geïnformeerde maar zeer uitgesproken mensen. Het hele cliché. En ik heb met eigen moeten toezien hoe zwarte bestuursleden werden geroyeerd door witte mensen", zo laat Reijmer weten op Instagram.

Maar zodra de verantwoordelijkheid dan op de schouders van niet-blanken terecht kwam, was het vreemdgenoeg óók weer niet goed.

"Het gewicht van de campagnes runnen en het bestuur leiden kwam vrijwel geheel (met een enkele geweldige uitzondering na) op mensen van kleur. Ik zelf heb een burn out aan het bestuur en de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 overgehouden", bekent het oud-bestuurslid. "Maar keiharde strijders zag ik nog harder kapot gaan terwijl witte mensen lachend overeind bleven. Zij wilden bovendien de baas spelen, zonder kritiek".

Het feit dat Gario ook maar iets verkeerd had kunnen doen, komt niet in Reijmer's hoofd op. "Als een van de meest kritische zwarte mensen in Nederland door een overwegend wit partij bestuur door een wit advocatenbureau wordt onderzocht en woorden als ‘onveilig’ worden gebruikt gaan bij mij de racisme alarms af", zo meent het oud-bestuurslid.

Zelfs partijleider Sylvana Simons wordt over dit onderwerp uit de wind gehouden. "Er zit een rot in die er uitgeslopen moet worden. Mensen met ontelbaar privileges moeten hun plek kennen en degenen die hun voor zijn gegaan. En de geschiedenis kennen van een zwarte man publiekelijk 'villifyen'. Als ze dat niet doen horen ze niet naast Simons te staan."

Reijmer heeft spijt dat hij niet drie jaar eerder de grote schoonmaak bij de partij in gang heeft gezet. "Maar nu is het echt afgelopen met de koloniale machtsspelletjes binnen deze vernieuwende en ijzersterke partij."

Gario zelf? Die wil niet reageren. "Het laatste wat ik wil is dat racistisch Nederland gaat juichen over ruzie in de partij", zo laat hij aan dagblad Trouw weten.