Giuliani's advocaatvergunning geschorst wegens leugens na Trump's nederlaag

Na Trump's verloren Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 zou zijn toenmalige advocaat, Giuliani, de uitslag via juridische stappen ongedaan maken. Giuliani's pogingen mislukten, wel heeft hij zichzelf in de problemen gebracht. Vanwege "valse verklaringen" schorst een rechtbank nu zijn advocaatvergunning.

Een rechtbank in New York heeft de balievergunning van Trump-vertrouweling Rudy Giuliani geschorst vanwege zijn rol na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Giuliani had "in zijn hoedanigheid van advocaat van voormalig president Donald J. Trump en het Trump-campagneteam in verband met de mislukte herverkiezingspoging van Trump in 2020 aantoonbaar valse en misleidende verklaringen afgelegd aan rechtbanken, wetgevers en het publiek", volgens het hof.

Het gedrag van de 77-jarige bracht het algemeen belang in gevaar, zodat intrekking gerechtvaardigd is totdat de lopende procedure definitief is beëindigd. De schorsing van de vergunning om zijn beroep uit te oefenen heeft betrekking op het werk van Giuliani in de staat New York.

Trump huurde Giuliani medio november in om juridische stappen te nemen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen en de overwinning van Democraat Joe Biden. De advocaat en voormalig burgemeester van New York beweerden herhaaldelijk, zonder bewijs, dat Trump de overwinning op Biden was ontnomen als gevolg van een stem die was gestolen door de Democratische Partij. Verschillende rechtszaken aangespannen door Trump-advocaten in verschillende staten mislukten wegens gebrek aan bewijs.

Giuliani is een trouwe compagnon van Trump, maar bracht hem meerdere keren in de problemen. Hij was een centrale figuur in de Oekraïne-affaire die leidde tot een afzettingsprocedure tegen Trump. Giuliani heeft ook geprobeerd Oekraïne ertoe te bewegen Biden te onderzoeken.

In april doorzocht de FBI het huis van Giuliani op zoek naar activiteiten met Oekraïne. Mobiele telefoons en computers werden in beslag genomen. Begin juni doken nieuwe beschuldigingen tegen de ex-advocaat van Trump op: Volgens een CNN-rapport laten opnames van een telefoongesprek in juli 2019 horen dat Giuliani Oekraïense functionarissen onder druk heeft gezet om ongegronde beschuldigingen tegen Trumps tegenstander Joe Biden te gaan onderzoeken.