EK: Portugese doelpuntenmachine laat op gang tegen Hongarije

Portugal heeft de eerste EK-wedstrijd weten te winnen van Hongarije. De Portugezen speelden helemaal niet zo sterk, maar in de laatste tien minuten liepen ze toch uit naar 3-0. Een matige start voor de Portugezen in de sterke Groep F werd zo vermeden.

De eerste helft was helaas geen voetbalshow . Hongarije beperkte zich tot tegenhouden en kon de bal nauwelijks in de ploeg houdern. Behoudens een kopkans op ongeveer 30 minuten uit een vrije trap kon de thuisploeg, gesteund door ongeveer 60000 man, weinig brengen. Portugal was wel beter, maar het lukte vaak steeds nét niet. Op het begin vergat Diogo Jota de bal goed mee te nemen waardoor hij een grote kans degradeerde tot matige schotkans. Pas aan het einde van de eerste helft kwamen nog wat grote kansen. Cristiano Ronaldo kon een keer vrij inschieten, maar raakte de bal verkeerd. Doelman Gulacsi werd nog een paar keer gedwongen tot een redding, maar dat was het wel weer.

In de tweede helft kroop Hongarije iets meer uit de schulp - er waren enkele schietkansen in het eerste kwartier. Portugal bleef weinig brengen, al had het veruit het meeste balbezit. Een schot van Bruno Fernandes op driekwart van de wedstrijd zorgde voor even wat opleving, de Hongaarse doelman moest zich volledig strekken. Het was langzaam Hongarije dat de kleine kansjes kreeg en zelfs even de voorsprong leek te pakken, maar bij het schot wat tien minuten voor tijd vanaf rechts door grabbelen van doelman Patricio het doel in vloog werd terecht buitenspel geconstateerd door de grensrechter. Het geluk was even later toch aan de zijde van Portugal. Bij een van de spaarzame keren dat ze in het strafschopgebied kwamen kwam de bal voor de voeten van Guerreiro die maar eens probeerde uit te halen. Via een paar benen caramboleerde de bal in het Hongaarse doel. Daarmee leek de wedstrijd al gespeeld, en toen een minuut later Orban een overtreding maakte op Rafa Silva in het strafschopgebied kon Cristiano Ronaldo het doelsaldo nog verdubbelen. Ronaldo zelf maakte in blessuretijd ook nog de 3-0.

Cristiano Ronaldo is door deze 2 doelpunten de topscorer aller tijden op het EK en bovendien de eerste speler die op vijf EK-eindtoernooien weet te scoren. Ze gaan nu aan de leiding in Groep F, waarvan de andere wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk vanavond wordt gespeeld.