Suzuki domineert in 24 uur van Le Mans, Nederlander na handvol ronden klaar

Op het Bugatti Circuit in Le Mans is dit weekeinde de 24 uur van Le Mans voor de motoren verreden. Dat leverde vrij lang een mooie strijd op, maar helaas was er uiteindelijk van spanning wat betreft de winst niet veel sprake meer.

Op het middaguur werd het startsein gegeven, waarbij Gregg Black de #1 SERT Suzuki naar de leiding rende. In bocht twee gingen al drie motoren onderuit en voor het deels Nederlandse #41 RAC41-Chromeburner van onder meer Wayne Tessels was het al gelijk klaar: de vlammen sloegen uit de motor, coureur Chris Leesch werd door de twee ook gevallen concurrenten bij het vuur vandaan getrokken. De motor kwam nog wel even terug, maar het bleef bij welgeteld veertien ronden.

De strijd ging verder uur na uur grotendeels tussen de #1 en de #4 YART Yamaha. De titelverdedigers van de #5 FCC TSR Honda reden keurig op de derde plek en ook de #11 Webike Kawasaki en de #8 Bolliger Suzuki - waar Nigel Walraven wegens een blessure niet mee kon rijden - deden uitstekend mee.

De #1 en #7 reden urenlang bij elkaar in de buurt, vaak zelfs binnen een seconde, maar kort voor tien uur 's avonds ging het fout: Niccolo Canepa bracht de Yamaha naar binnen met een technisch mankement. Daar werd hard aan gesleuteld, maar het leverde geen succes op en gedurende de nacht werd de garagebox dichtgetrokken.

Vanaf dat moment was de strijd om de winst eigenlijk ook gestreden: de #1 Suzuki met Black, Xavier Simeon en Sylvain Guintoli kwam geen seconde in de problemen en reed naar een zeer overtuigende zege. Op maar liefst acht ronden werd de #11 Kawasaki tweede, op nog eens vijf ronden gevolgd door de #37 BMW, die vroeg in de race onderuit ging en veel tijd verloor, maar daarna een indrukwekkende inhaalrace reed. De #4 Bolliger Kawasaki eindigde knap als vierde.