Lampedusa ontvangt meer dan 2000 vluchtelingen binnen 24 uur.

Op het kleine Italiaanse eiland Lampedusa kwamen in korte tijd meer dan 2000 vluchtelingen per boot aan. Dat meldt persbureau Ansa. Er worden nog meer boten met vluchtelingen verwacht. Italië laat een noodkreet horen nu het aantal aankomsten verdrievoudigd is in vergelijking met het voorgaande jaar.

Gedurende de nacht pikten patrouilleschepen voor Lampedusa honderden mensen op van kleine boten en brachten ze aan wal. Anderen bereikten volgens Ansa zelf de kust. Dit betekent dat het aantal vluchtelingen dat op het eiland binnen 24 uur werd geregistreerd is gestegen tot 2.128. Lampedusa ligt tussen Noord-Afrika en Sicilië, waartoe het kleine eiland administratief behoort. Op Lampedusa wonen doorgaans ongeveer 6000 mensen.

"Menselijk drama in de Middellandse Zee"
De Siciliaanse regionale president Nello Musumeci sprak over een "menselijk drama van de migranten in het Middellandse-Zeegebied" waar geen eind aan lijkt te komen. Iedereen weet dat de komende weken weer veel migranten op zee zullen omkomen. "Maar niemand steekt zijn vinger op, noch in Rome, noch in Brussel", schreef hij op Facebook.

Volgens de VN zijn dit jaar iets meer dan 500 migranten omgekomen in het centrale Middellandse Zeegebied. De afgelopen weken hebben particuliere reddingswerkers op de Middellandse Zee ook opgemerkt dat een groot aantal migranten opnieuw de gevaarlijke reis naar Europa maakt in rubberboten en kleine houten schepen, de vluchtelingen zijn vaak afkomstig uit Libië en Tunesië. Een van de redenen is het goede weer in mei met vaak rustig water, zei hij.

Aanzienlijk meer vluchtelingen dan in het voorgaande jaar
Volgens een telling van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rome zijn sinds het begin van het jaar in totaal bijna 12.900 migranten naar Italië gekomen. Een jaar geleden waren dat in dezelfde periode zo'n  4.180 vluchtelingen, een groot aantal komt uit Tunesië, Ivoorkust en Bangladesh.De Italiaanse regering probeert de vluchtelingen binnen de Europese Unie (EU) snel te verdelen over andere landen. Maar veel van de EU-landen werken niet mee.

Schip van reddingswerkers aan de ketting gelegd
Ondertussen vrezen de reddingswerkers van de "Sea-Watch 4" dat ze langer zullen worden vastgehouden in de haven van de Siciliaanse stad Trapani. Vorige week brachten de vrijwilligers daar meer dan 450 vluchtelingen aan wal die uit de Middellandse Zee waren gered. De bemanning bevindt zich momenteel in een verplichte quarantaine van 14 dagen, volgens een woordvoerster van Sea-Watch. Maar het is nog onduidelijk of het schip weer uit zal mogen varen.

Volgens de organisatie werd de "Sea-Watch 4" opnieuw 'aan de ketting gelegd' op basis van een bevel uit september 2020, waardoor het schip al eerder niet mocht vertrekken. Dit bevel was onlangs opgeheven totdat de Italiaanse kustwacht recent bezwaar had aangetekend. Dit betekent dat geen van de particuliere reddingsschepen momenteel de haven kan verlaten, aangezien de "Sea-Watch 3" nog steeds vastligt in de haven van de Siciliaanse stad Augusta. De organisatie achter de "Sea-Watch 4" wordt door de Italiaanse autoriteiten beschuldigd om te varen onder valse registratie.