Miljoenen euro's spoorloos bij D-reizen: curator onderzoekt of stiekem geld is weggesluisd

Het failliete D-Reizen zet curator Ton Tekstra voor een raadsel. Tientallen miljoenen euro’s aan vooruitbetaalde vakanties zijn spoorloos verdwenen. Zo is van touroperator TUI zo'n 9 miljoen euro ‘zoek’. Ook kleinere reisbedrijven zijn de dupe. De jacht op het zoekgeraakte geld is in volle gang. Meer hierover in het AD.

Het vermoeden is dat de tientallen miljoenen euro’s aan vooruitbetaalde vakanties gebruikt zijn voor andere zaken, zoals voor het aflossen van kredieten aan aandeelhouders, adviseurs, huur van panden, IT en personeelskosten. Dat meldt De Telegraaf op basis van informatie van insiders.

De ‘jacht op de zoekgeraakte miljoenen’ is volgens de krant in volle gang, want de curator is nog bezig met het onderzoek naar de boedel van moederbedrijf D-rt Group.

In het faillissement was sprake van diverse geldstromen. Allereerst het vooruitbetaalde geld van klanten die al voor een vakantie hadden betaald toen de coronacrisis uitbrak. D-Reizen gaf toen vouchers aan deze klanten om vanwege de eigen nijpende financiële situatie zoveel mogelijk geld in kas te houden.
Eerder, tijdens de rechtszaak van D-rt Group (moederbedrijf van D-Reizen) tegen SGR en de Nederlandse Staat in maart, werd al bekend dat het reisbureau voor circa 42 miljoen euro aan vouchers had uitgeschreven. Tegen de regels in gaf D-Reizen ook hun eigen vouchers uit.

Naast deze klanten hebben ook touroperators en airlines, die vouchers van geannuleerde reizen gingen terugbetalen, geld naar D-reizen overgeboekt omdat het reisbureau het klantcontact onderhield. Zo betaalde KLM via Airtrade 4 miljoen euro terug.

Volgens De Telegraaf hield D-rt Group zich langere tijd staande door een ‘aanzienlijk krediet’ van de toenmalige aandeelhouder Raiffeisen Touristik Group (RTG). Volgens een insider is het waarschijnlijk dat het geld van klanten gebruikt is om het krediet van RTG af te lossen.

‘De D-rt Group heeft met geld van klanten roulette gespeeld. Het geld van luchtvaartmaatschappijen heeft D-Reizen aantoonbaar niet doorgestort, maar gebruikt voor andere doelen. Dat is kwalijk en in mijn wereld strafbaar’, zegt Hendrik Noorderhaven van EUclaim, namens een paar duizend particulieren.

In een reactie zegt curator Tekstra dat het onderzoek naar terugbetalingen pas later zal plaatsvinden omdat nu het biedingenproces voor verkoop van (delen van) D-Reizen aan de gang is.

SRG-directeur Erik Jan Reuver laat weten dat ‘Nu is gebleken dat het werken met tussenpersonen ten aanzien van geld van de klanten een heel kwetsbaar systeem is.' In de toekomst gaat dit waarschijnlijk veranderen en moet er betaald worden via een derdengeldenrekening of een rechtstreekse betaling aan de touroperator. Dit misbruik van klantgelden met alle schade ten gevolge zal de reiswereld niet nog eens willen meemaken.