Linkse Italiaanse terroristen in Frankrijk opgepakt

De politie in Frankrijk heeft in Parijs zeven voormalig leden van Italiaanse extreemlinkse terroristische organisaties opgepakt die in de jaren 70 en 80 actief waren. Ze worden waarschijnlijk uitgeleverd aan Italië, waar ze tot gevangenisstraffen zijn veroordeeld. Vier van hen kregen levenslang voor medeplichtigheid aan moord en ontvoering.

Er zijn onder andere vijf voormalige leden van de communistische Rode Brigades opgepakt. Die terreurgroep hield zich in de jaren 70 en 80 bezig met onder andere moord, ontvoering, overvallen en sabotage. Hun bekendste wapenfeit is de ontvoering en moord op de christendemocratische Italiaanse ex-premier Aldo Moro in 1978.

Om vervolging te ontlopen vluchtten de zeven en ook zo'n 200 medestanders naar Frankrijk. In 1985 kregen ze te horen dat ze mochten blijven onder de voorwaarde dat ze geen geweldsmisdrijven hadden begaan. De zeven die nu zijn opgepakt, waren toen nog niet veroordeeld.

Nu de veroordeling eindelijk is uitgesproken en Italië herhaaldelijk om hun uitlevering heeft gevraagd wil de Franse regering eindelijk meehelpen. De Franse politie is nog op zoek naar drie andere leden van de Rode Brigades die ook in Italië veroordeeld zijn.