Moskou belooft troepen bij de grens van Oekraine terug te trekken

De aanwezigheid van Russisch militair materieel aan de grens met Oekraïne zorge voor veel onrust in Kiev. Verassend genoeg heeft de Russische minister van Defensie gisteren aangekondigd dat de troepen bij Oekraine zullen worden teruggetrokken. Het valt nog te bezien of de dreigende afsluiting van de zeehavens rond de Krim ook zal worden geannuleerd.

De Russische troepen die de afgelopen weken zijn gestationeerd nabij de Oekraïense grens en op het geannexeerde schiereiland de Krim. De doelen van de militaire oefeningen zijn bereikt, zei minister van Defensie Sergei Shoigu tijdens een troepenbezoek aan de Krim. Hij beval daarom de eenheden zich vanaf vrijdag terug te trekken naar hun bases.

Shoigu vloog met een helikopter over het oefenterrein en kreeg een goed beeld van de "operationele inzetbaarheid" van de eenheden, aldus het ministerie van Defensie. De "spontane inspectie" van de troepen aan de grens met Oekraïne in het zuiden en westen van het land is succesvol afgerond, zo citeerde het persbureau RIA de minister van Defensie. "De soldaten hebben bewezen dat ze het land kunnen verdedigen", zei hij. De soldaten moeten tegen 1 mei terugkeren naar hun kazerne.

Meer dan 20 Russische oorlogsschepen hebben afgelopen dinsdag een manoeuvre gehouden met de luchtmacht in de Zwarte Zee. Op zaterdag wilde Rusland nog gedeeltes in de Zwarte Zee blokkeren om te kunnen oefenen tot eind oktober. Het is nog onduidelijk of de blokkades doorgaan. De Amerikaanse regering beschouwde de blokkades op de Zwarte zee als een "escalatie" van het conflict. De EU sprak van een "uiterst zorgwekkende ontwikkeling". De NAVO eiste van Rusland vrije toegang tot de Oekraïense havens.

Rusland had de afgelopen weken tienduizenden soldaten gestationeerd aan de Oekraïense grens en op de Krim, waardoor de vrees ontstond voor een escalatie in de regio.Volgens de Russen waren de oefeningen aan de grens een antwoord op "dreigende" activiteiten van de NAVO.

In het conflict in Oekraïne zorgt de situatie tussen Kiev en Moskou al enkele weken tot een verhoogde spanning. In het conflict tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger in Oost-Oekraïne, dat sinds 2014 aan de gang is, zijn tot nu toe meer dan 13.000 mensen omgekomen. Sinds half februari is er weer meer gevochten, wat een toch al kwetsbaar staakt-het-vuren verder heeft ondermijnd.