Judoka Van Dijke pakt EK-goud en deelt gevoelige tik uit aan concurrent Polling

Judoka Sanne van Dijke heeft zaterdag de Europese titel veroverd in de categorie tot 70 kilogram door wereldtopper Margaux Pinot in de finale te verslaan. Ze deelde zo een gevoelige tik uit aan Kim Polling, haar concurrente in de strijd om een olympisch ticket. Sanne Vermeer pakte in de klasse tot 63 kilogram brons.

De 25-jarige Van Dijke versloeg Pinot op ippon en werd voor de tweede keer Europees kampioen. Haar eerste titel behaalde ze in 2017. Op de weg naar de finale had ze al afgerekend met de Kroatische Lara Cvjetko, de Turkse Minel Akdeniz en de Sloveense Anka Pogacnik. Vorig jaar stonden Van Dijke en Pinot ook tegenover elkaar in de EK-finale en was het Pinot die zegevierde.

Haar rivale en viervoudig Europees kampioen Polling moest in de halve eindstrijd nog haar meerdere erkennen in Pinot, de huidige nummer twee van de wereld. Polling kwam niet meer in actie in de strijd om brons. vanwege een elleboogblessure die ze al in haar kwartfinale opgelopen had.

De Europese titel komt voor Van Dijke op een perfect moment, want de EK in Lissabon gelden als het laatste olympische meetmoment na een cyclus van drie jaar. Nederland mag per gewichtsklasse slechts één judoka naar de Spelen sturen. In de categorieën waar nog sprake is van een concurrentiestrijd, neemt de selectiecommissie volgende week een besluit. Qua olympische punten heeft Van Dijke meer punten verzameld. In de onderlinge wedstrijden bleek Polling echter steeds de betere. Het is aan de selectiecommissie om een knoop door te hakken.

In de categorie tot 63 kilogram pakte Vermeer op fraaie wijze het brons. De 23-jarige Nederlandse, die in haar halve finale van de Sloveense Tina Trstenjak verloor, legde Laura Fazliu uit Kosovo direct na de start van de wedstrijd op haar rug. Het is het derde toernooi op rij dat Vermeer brons pakt. Ze stond ook dit jaar op het podium tijdens de Masters in Doha en de Grand Slam in Tel Aviv.

Juul Franssen was de andere medaillekandidaat in die gewichtsklasse, maar zij werd al in de tweede ronde uitgeschakeld. De nummer drie van de WK in 2019, die al zeker is van deelname aan de Spelen, pakte bij de vorige editie van de EK nog brons. Zondag komen de zwaargewichten in actie. Zo zullen onder anderen Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kilogram), Henk Grol en Roy Meyer (+100 kilogram) de tatami betreden. Die vier judoka's strijden in hun gewichtsklasse nog om het enige olympische ticket.