Microplastics in zeewater leveren geen gevaar op voor mosselen

Afschuwelijk zijn de beelden van zeevogels die overlijden door plastic in hun maag. In welke mate bedreigt plastic afval het leven in de oceaan? Een antwoord hierop geven is nog moeilijk, aangezien er nauwelijks realistische studies zijn naar de effecten van microplastics op kleinere zee organismen. Een team van GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel heeft de effecten van microplastics op mosselen onderzocht in het langstdurende laboratoriumexperiment over dit onderwerp tot nu toe. De resultaten zijn nu gepubliceerd in het internationale tijdschrift Science of the Total Environment.

Gedurende 42 weken lang hebben ze onderzocht wat de invloed van  microplastics in het zeewater voor mosselen zijn. Hierbij zijn de mosselen bloot gesteld aan verschillende concentraties microplastics in het water.

Hierbij  is gekeken naar onder andere de groeisnelheid van  jonge mosselen, de aanmaak van hechtdraden en de opname van de voedselalgen door mosselen. Het hoofd van de studie, Thea Hamm, legde uit dat de studie, in tegenstelling tot wat vaak wordt gevreesd, laat zien dat de mosselen nauwelijks worden aangetast door microplastics in het water, zelfs niet als de blootstelling een langere periode duurt.

Nieuw aan dit experiment was niet alleen de lange duur van het onderzoek, maar ook het realistisch nabootsen van de vervuiling in de testtanks, zoals die in het echt in zee voorkomt.