Rechter beslist: Zonnestudio's blijven voorlopig nog gesloten

De rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de Staat niet verplicht is de sluiting van zonnestudio’s per direct ongedaan te maken. De SVZ, de branchevereniging die de zonnestudio’s vertegenwoordigt, had daar bij de voorzieningenrechter om gevraagd.

De Staat heeft een grote mate van (beleids)vrijheid bij het nemen van maatregelen ter bestrijding van de pandemie. De keuze van de Staat om bij de versoepeling van de coronamaatregelen van eind februari 2021 wél de contactberoepen (zoals kappers) weer open te laten gaan, maar niet de zonnestudio’s, is volgens de rechter niet onrechtmatig.

Keuzes
De Staat moet bij de huidige stand van de pandemie de risico’s nog steeds beperken en kan niet te veel tegelijk versoepelen. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt. De keus is daarbij (naast opening van scholen, toestaan van buitensporten en winkelen op afspraak) gevallen op heropening van contactberoepen. Zonnestudio’s horen niet in die categorie en vallen om die reden buiten de laatste versoepeling.

Verspreiding
Dat in zonnestudio’s (relatief) veilig kan worden gewerkt betekent niet dat daarom tot openstelling moet worden overgegaan. Een openstelling van de zonnebranche leidt hoe dan ook tot meer contactmomenten en meer reisbewegingen en daarmee tot het risico op meer besmettingen en een verdere verspreiding van het virus.