Traditionele afmelden begonnen: Nadal, Monfils & Raonic niet naar Rotterdam; wildcard Haase

Het is een week voor het World Tennis Tournament in Rotterdam en het grote afmelden is weer begonnen. Rafael Nadal zal volgende week niet in actie komen. De Spanjaard moet zich terugtrekken vanwege een rugblessure die hij heeft opgelopen bij de Australian Open. 

"Een grote teleurstelling”, zo reageert Nadal. "Na mijn in Australië opgelopen rugklachten hadden we een tijdelijke oplossing gevonden waardoor ik pijnloos kon spelen. Terug in Spanje adviseerde mijn dokter en mijn team samen om komende week niet te spelen.”

Daardoor ging er dus een streep door zijn deelname in Ahoy. "Ik keek er echt naar uit om terug te komen naar Rotterdam en Nederland, want het is al een tijdje geleden dat ik daar speelde en dit was het perfecte jaar voor mijn kalender. Ik hoop snel terug te komen en wens het toernooi heel veel succes, het is altijd een evenement van topklasse.”

Toernooidirecteur Richard Krajicek probeert het van de positieve kant te bekijken: "We keken er natuurlijk heel erg naar uit om Rafael Nadal in actie te zien, zeker omdat het zijn eerste optreden sinds 2009 zou zijn. We zullen hem de komende week missen. Gelukkig hebben we nog steeds een fantastische lijst over, met spelers als Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev en Andrei Rublev.”

Nadal haalde tijdens zijn tweede en laatste deelname in 2009 de finale. De twintigvoudig grandslamkampioen verloor destijds van Andy Murray. Een jaar eerder, bij zijn debuut in Rotterdam, verloor hij in de tweede ronde.

Mede door dat afzegging van Nadal kan Robin Haase kan toch meedoen aan het ATP-toernooi in Rotterdam. De 33-jarige tennisser krijgt van toernooidirecteur Richard Krajicek alsnog een wildcard. Er was een plekje vrij omdat titelverdediger Gaël Monfils zich afmeldde om persoonlijke redenen. Ook Milos Raonic niet naar Ahoy. Hij is geblesseerd. De Kroaat Marin Cilic, in 2014 winnaar van de US Open, is nu ook van de partij in Rotterdam.

"Het is mooi dat we Robin deze wildcard kunnen geven”, liet Krajicek weten. "Het wordt zijn dertiende deelname in Rotterdam. Daarmee passeert hij Jan Siemerink, die tot nog toe van alle Nederlanders de meeste toernooien had gespeeld. Het geeft wel aan hoe lang we als toernooi al plezier hebben van Robin. Hij heeft daarmee zijn wildcard dubbel en dwars verdiend.”