Australian Open: Karatsev (ATP-114) stunt weer en staat in halve finale tegen Djokovic

Op de Australian Open zijn ook bij de mannen de kwartfinales inmiddels in volle gang. Hét grote verhaal van het toernooi is het optreden van de 27-jarige Russische debutant Aslan Karatsev, 114e op de wereld en bezig aan een bizarre opmars.

Karatsev plaatste zich via drie zeges in het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema in Melbourne en rekende daar achtereenvolgens af met de Italiaan Gianluca Mager, de Wit-Rus Egor Gerasimov - die één game kreeg - en de als achtste geplaatste Argentijn Diego Schwartzman, allemaal zonder ook maar één set in de problemen te komen.

In de achtste finales leek het klaar: Felix Auger-Aliassime (20) won de eerste twee sets overtuigend, maar Karatsev draaide het om en won alsnog. In de kwartfinales had hij Grigor Dimitrov (18) tegenover zich en na de verloren eerste set walste de qualifier dinsdag over de Bulgaar heen: 2-6, 6-4, 6-1, 6-2. De Rus is daarmee de eerste qualifier in de halve finales van een Grand Slam-toernooi sinds Vladimir Voltchkov dat op Wimbledon deed in 2000.

Karatsev staat in de halve finales tegen een iets minder onbekende speler: ene Novak Djokovic. De Servische wereldranglijstaanvoerder klopte Jeremy Chardy uit Frankrijk, maar had vervolgens forse moeite met de Amerikanen Frances Tiafoe en Taylor Fritz, die hem respectievelijk tot twee tiebreaks en vijf sets dwongen. Milos Raonic (14) gaf ook niet zomaar op, maar ook de Canadees ging voor de Servische bijl.

In de kwartfinales stond Djokovic tegenover Alexander Zverev (6), die de spannende eerste set in de tiebreak wist te winnen. Vervolgens draaide de Serviër het om en in een moeizame vierde set maakte hij het af: 6-7 (6), 6-2, 6-4, 7-6 (6).

Woensdag worden de andere twee kwartfinales gespeeld en wel met louter wereldtoppers. De Russen Daniil Medvedev (4) en Andrey Rublev (7) staan tegenover elkaar, net als de Griek Stefanos Tsitsipas (5) en Rafael Nadal (2) uit Spanje.